arets-boker

5 grunner til å komme på forlagsmøter i høst

Nyttige innsidertips til deg som skal formidle årets bøker.

Det er ikke rart om svetteperlene pipler fram og hjertet slår raskere hvis du nevner «årets bøker» til en bibliotekar. Ifølge tall fra Forleggerforeningens bransjestatistikk ga forlagene ut svimlende 2 483 nye norske og oversatte titler i kategoriene sakprosa og skjønnlitteratur i fjor.

Det store antallet nye utgivelser er bakgrunnen for at Biblioteksentralen hver høst arrangerer forlagsmøter for bibliotekarer og andre formidlere.

– På forlagsmøtene presenterer forlagene årets mest aktuelle bøker, og mange bruker møtene til å skaffe seg oversikt over hva de skal kjøpe inn til biblioteket, sier Aud Kristine Johnsen, som har ansvar for kundebiblioteket og forlagsmøtene i Biblioteksentralen.

Hovedgrunnen til at mange velger å komme på forlagsmøtene år etter år, tror Jonsen skyldes den unike mixen av boknyheter, kollegialt samvær, møte med forfattere og mange nyttige tips til hvordan bøkene kan formidles. Særlig det siste har blitt viktig de siste årene. Johnsen gir deg derfor 5 gode grunner til å komme på høstens forlagsmøter.

Veldig bra tiltak. Skulle gjerne ha vært på alle møtene!

1 . Opplev helheten i årets utgivelser

Mediene, bloggerne, forlagene og BS-katalogen gir deg mye informasjon om årets bøker spredt utover hele året. På forlagsmøtene kan du oppdatere deg på et stort antall nye bøker innfor rammen av bare noen få timer, slik at du tydeligere kan se helhet og trender i det som utgis.

Forlagsmøtene gir en oversikt som er inspirerende og nyttig.

2 . Bli kjent med bøkenes appellfaktorer

Forlagenes markedsfolk og redaktører kjenner bøkene sine godt og vet hva som appellerer til hvilke målgrupper. Det gjenspeiler seg i måten de snakker om bøkene sine på. Er dette en handlingsdrevet bok for lesere som vil ha korte setninger og mange overraskelser?  Eller går forfatteren dypt inn i hovedpersonen og lar språk, erfaringer og refleksjoner være det sentrale? På forlagsmøtene kan du snappe opp interesseskapende setninger og appellfaktorer du kan gjenbruke i formidlingssamtaler med lånerne på biblioteket.

3 . Møt en forfatter

Mange forlag har med en eller flere forfattere fra stallen sin til møtene. De forteller gjerne om årets bok og om bøker de arbeider med nå. Forfatternes høytlesninger og egenpresentasjoner gir deg også muligheten til å sjekke ut om de er interessante for et arrangement på ditt bibliotek.

Veldig interessant med forfatternes egne, aktive prosjekter og bakgrunnen for dem.

Flere forlag tilbyr dessuten rimelige eller kostnadsfrie forfatterturneopplegg rundt bestemte forfattere i forbindelse med lanseringer av årets bøker. Disse forteller de gjerne om på forlagsmøtene. Her får du også vite om andre formidlingstiltak hvis forlaget har laget det.

4 . Treff kollegaer

Mange trekker fram hvor viktig det er å møte kollegaer fra andre bibliotek på forlagsmøtene. Vi legger stor vekt på å skape en uformell og sosial ramme rundt møtene, slik at det blir ekstra hyggelig å dele erfaringer og kunnskap med andre deltakere, eller besøke kundebiblioteket og se på utvalget og utstillingene der.

Det beste ved forlagsmøtene er å møte kollegaer og andre som også er interessert i bøker og andre medier.

5 . Ta med en boksnakkis hjem

Sist, men ikke minst; du går ikke tomhendt fra et forlagsmøte. I tillegg til kataloger over årets utgivelser, bokmerker, plakater og andre effekter, har forlagene ofte med noen av bøkene sine som gavebøker. Da får du et ekstra godt grunnlag til tidlig å sette deg inn i noen av høstens potensielle boksnakkiser og er godt forberedt på å formidle årets bøker i biblioteket.

Forlagsmøtene høsten 2016 er avsluttet – sjekk gjerne andre arrangement i Bibliotekenes Hus i kalenderen vår.

De uthevede sitatene er hentet fra en brukerundersøkelse om forlagsmøtene.

aud-kristine-johnsen

Aud Kristine Johnsen