Bøker vi gleder oss til i høst kollasj av Trung

Disse bøkene ser vi fram til i høst

For alle som jobber med bøker er dette den travleste, men også morsomste, tiden på året. Vi har bedt noen av dem som jobber i Biblioteksentralen om å velge sine favoritter i mylderet av nye utgivelser.

Fra Oslo til New Dehli

– Når det gjelder norske forfattere, ser jeg mest fram til Helga Flatlands En moderne familie. Det sier Charlotte Frognes, som er bibliografisk konsulent, altså en av dem som katalogiserer og klassifiserer nye utgivelser.

– Jeg har lest trilogien til Flatland tidligere og synes hun skriver godt om aktuelle temaer. Høstens bok har også en interessant tematikk: Hvordan dynamikken i en familie endres når de godt voksne foreldrene velger å skille seg.

I oktober kommer også en av våre største samtidsforfattere, Lars Saabye Christensen, med ny bok. Byens spor er første bind i en planlagt trilogi. Det handler om Ewald og Maj – og Oslo.

– Jeg er veldig glad i romaner med handling fra storbyer. Det lille utdraget jeg har lest, lover godt for resten av boka.

Charlotte Frognes, bibliografisk konsulent i Biblioteksentralen, velger seg gjerne romaner med storbyer – og hunder! Foto: Ane Drabløs Pettersen

Hundeeieren Charlotte har også sett seg ut en litt annerledes historie blant høstens bøker. I Nortons filosofiske memoarer har Håkan Nesser skrevet om hunden Norton og deres eventyr sammen, fra Nortons ståsted.

– Dette virker som en morsom og sjarmerende historie. Forlaget omtaler den som boken for alle hundeelskere. For meg er den vel nærmest obligatorisk.

Til slutt trekker Charlotte fram Arundhati Roys bok Ministeriet for den høyeste lykke.

– Jeg har ikke lest Guden for små ting, den første boken hennes, men har lenge hatt forfatteren i bakhodet. Jeg har dessuten alltid vært fascinert av bøker med handling fra India, så dette får bli mitt første møte med Arundhati Roy.

Fjerde bok om Dina

Thale Jerpseth jobber som markedskonsulent, hovedsakelig med norske bøker for voksne. Hun har merket seg at Herbjørg Wassmo har skrevet en ny roman om Dina Grønelv og slekten hennes, hele 20 år etter forrige bok.

– Jeg husker fortsatt at Dina-trilogien gjorde sterkt inntrykk da den kom, og ser derfor fram til å lese mer om henne og familien hennes i Den som ser.

– Ellers gleder jeg meg også til Glasshjerte av Torkil Damhaug, som er en av mine yndlingsforfattere innen norsk krim. I boka møter vi to brødre som blir vitne til at noe grusomt skjer med kusinen deres. Den ene av dem er ikke i stand til å fortelle om det som har skjedd, mens den andre ikke vil fortelle om det.

Dina-trilogien gjorde sterkt inntrykk på Thale Jerpseth, som er markedskonsulent for norske bøker for voksne. Etter tjue år utvides trilogien med en fjerde roman. Foto: Ane Drabløs Pettersen

Tilhørighet og litterære hallingkast

– Jeg har Olaug Nilssens siste roman, Tung tids tale, på nattbordet, sier Kristin Lande, som er kommunikasjonssjef i Biblioteksentralen.

– Nilssen skriver om et mor og sønn-forhold med utgangspunkt i sitt eget barn, som har regressiv autisme. Jeg leste en artikkel av forfatteren om samme tema, og den traff meg rett i magen. Det var vondt å lese, og samtidig bevegende og meningsfylt. Gode fortellinger gjør det mulig å forstå litt mer av andres liv, om det er fiktivt eller biografisk, og det tror jeg Nilssen har klart her.

Kristin gleder seg også til å lese Maria Parrs Keeperen og havet.

– Jeg blir varm innvendig av å tenke på Tonje Glimmerdal, som Parr ga ut for noen år siden. Det er scener fra den boka som jeg alltid kan hente fram på en grå dag. Parr skildrer så godt behovet for å høre til sammen med noen, å ha en bestevenn.

– Hovedpersonene er nesten 40 år yngre enn meg, men det betyr ingenting. Dette er gjenkjennelig uansett. Dessuten skriver Parr som få andre naturglede inn i bøkene sine. Det er viktigere enn noen gang.

Kristin Lande jobber med kommunikasjon, og skal lese Nilssen, Parr og Burkey i høst. Foto: Ane Drabløs Pettersen

– Jeg har også lyst til å nevne Ingvild Burkeys bok Et underlig redskap. Den kom i vår og er dermed ikke blant årets nyeste utgivelser, men kan fort bli kåret til en av de beste. Jeg har ønsket å lese henne lenge, fordi forfatterskapet har blitt anbefalt av venner med så stor overbevisning.

Årets bok er en samling med cirka 50 fortellinger, og kritikere har beskrevet dem som litterære hallingkast, flirende ordlek og språklig briljante.

– Her tror jeg at jeg kommer til å finne en skatt, og det er en god forventning, avslutter Kristin.

Bøker på engelsk

– Forventningene til John Greens nye roman er skyhøye, og jeg er ganske sikker på at han innfrir denne gangen også, sier Nina Kvil, som jobber med engelske bøker. Turtles all the way down er Greens første utgivelse på fem år og kommer på engelsk i oktober.

– Forhåndsomtalen fra forlaget Penguin lover en ungdomsroman om livslangt vennskap, indre styrke, Star Wars fan-fiction og øgler – en perfekt kombinasjon i mine øyne.

Markedskonsulent for utenlandske bøker, Nina Kvil, er klar for en høst med John Green og krimnoveller. Foto: Ane Drabløs Pettersen

Nina ser også fram til krimantologien Deadlier. Sophie Hannah har plukket ut hundre krimhistorier fra sine favorittforfattere, og her finner vi grøss, gru og spenning fra kjente forfattere som Agatha Christie, Daphne du Maurier, Val McDermid og Margaret Atwood.

– Med et stjernelag som dette mellom to permer tror jeg høstkveldene er reddet. Deadlier skal også være klar på engelsk i oktober.