E6, den strakaste vei’n – og enda litt til

Har du en spesiell bok du vil låne? En lydbok eller film du har ventet på, men som kun finnes på et annet bibliotek? Da er det en gjeng som jobber i kulissene for at du skal få tilfredsstilt leselysten. Norsk Bibliotektransport AS er på veien, hver dag, til alle døgnets tider. De frakter bøkene og læremidlene folk etterspør.

Under radaren

Med en flåte på 65 biler i konstant trafikk og knutepunkter Norge rundt, fra Lindesnes i sør til Mo i Rana i nord, er Norsk Bibliotektransport en betydelig logistikkaktør. Det har de ikke blitt over natta, men ved å bygge stein på stein og utvikle produktet. Fra utelukkende å være en transportør av bøker og læremidler, driver de i dag også med postale tjenester og spesialtransport. En stor del av virksomheten, som selskapsnavnet bærer bud om, er naturlig nok bibliotektransport. Så er det til gjengjeld en nisje og spesialkompetanse få andre logistikkfirmaer har.

Hele landet. Med hjelp av kolleger

Norsk Bibliotektransports rutenett og knutepunkter finnes over nesten hele Norge, men det avgrenses i nord av Mo i Rana. Der tar gode logistikkolleger i Bring over stafettpinnen og sørger for befraktning i vår aller nordligste landsdel.

Men fra Mo og sørover er det litt av en kabal som må gå opp. Bøker og læremidler som skal på kryss og tvers av landet, skaper litt av ei nøtt når det kommer til spørsmålet om hvordan dette skal fraktes mest hensiktsmessig, på færrest mulig kjørte mil og med så kort frakttid som mulig. Så hvordan gjør de det?

Det deles inn fylkesvis. Og rutene har faste tider slik at bibliotekene selv kan følge med på hvilke biler forsendelsene kan bli med. Merkesystemet er enkelt og underveis kan sjåførene gjøre sorteringer og tilpasse forsendelsene slik at leveringstiden blir optimal. De nevnte knutepunktene gjør at de ulike sjåførene får vekslet hverandres forsendelser der dette skal videre i landet. Ganske enkelt, egentlig. Men så var det dette med geografi og topografi, da …

På timen? Vel, nesten

I det langstrakte, snøkledde, snirklete og værharde landet Norge er logistikk en utfordring. Spør hvilken som helst transportarbeider, og de vil svare det samme: «Det kommer an på …» Og det kommer an på. Vei, føre, fergetider, stengninger og vær er faktorer som Norsk Bibliotektransport må ta hensyn til. Går det ut over leveringskvaliteten? Ikke nødvendigvis, mener Kari Skibenes, rådgiver ved Hordaland fylkesbibliotek.

– Mitt generelle inntrykk er at de er presise. Dette er jo transport som foregår over vei, så at de er her på slaget hver gang, det forventer vel ingen, så det er ikke mer slingring enn man må kunne påregne.

– Når det kommer til å synliggjøre kvaliteten på leveransene, har vi et system for avviksmeldinger over nett. Og siden svært få avvik meldes inn når det dreier seg om leveranser fra Norsk Bibliotektransport, så er det et tegn på at alt fungerer.

Kari har blant annet ansvaret for bibliotektransporten i Hordaland. På spørsmål om de ansatte ved de ulike bibliotekene deler synet på NBT, er hun positiv.

– Mitt inntrykk er at de er fornøyde, ja. Nå har vi 33 bibliotek i vår avtale og mellom dem er det tre biler som kjører. Volumet som leveres er ganske stort, så det er mange å blidgjøre, og fornøyde blir de, avslutter hun.

I dag er Norsk Bibliotektransport den desidert største leverandøren av transporttjenester mellom bibliotekene. For å holde på den posisjonen trengs det flere fornøyde kunder som Kari. Det jobbes det hardt med å få, hver eneste dag. På fire hjul.

Besøk hjemmesiden til Norsk Bibliotektransport