Foto: illustrasjonsbilde, copyright, Shutterstock.com/Chinnapong

Enkelt for biblioteket, enkelt for låntakeren

For enkelte er nettsidene til biblioteket den første eller eneste kontakten de har med et bibliotek. Da bør det være lett å finne fram.

– Vi ønsket oss en nettløsning som var enkel for brukene våre, og ikke minst å arbeide med for personalet. Vi var for eksempel opptatt av hvor mange klikk eller steg som skulle til for å lage en bokliste. Der var Saga klart best, men det var en lang prosess for bibliotekene våre. Vi overveide flere leverandører før vi tok den endelige beslutningen, sier Calle Wittefeldt, nettredaktør for Nacka Forum bibliotek i Sverige.

Kort om SagaAsset 1

• Saga er en elegant, fleksibel og universelt utformet nettsideløsning for bibliotek utviklet for det nordiske markedet av selskapet Open Library Solutions, som er et datterselskap av Bibliotekenes IT-senter (Bibits).
  • Saga kan brukes sammen med biblioteksystemet Mikromarc og inngår i Mikromarc+
  • Løsningen kan også integreres med andre biblioteksystem.
  • Kontaktperson for norske bibliotek som ønsker å bruke Saga, er Kjetil Hillestad, administrerende direktør i BiBits.

Brukervennlige nettsider

Ordene «Välkommen till de kommunala bibliotekenes nya webbplats!» er det første som møter deg når du slår opp på Nacka Forum biblioteks nettsider. Og du føler deg velkommen. Lyse, lette og oversiktlige sider viser vei til bibliotekets mange tilbud og bøker.

– Ønsket var mest mulig statisk informasjon, og ikke veldig mange redaksjonelle saker som måtte endres på. Vi ønsket ikke så mye på nettsidene våre. Å jobbe med nettet er noe vi må gjøre ved siden av alt det andre vi gjør. Det er egentlig ingen av oss som har veldig mye tid til overs, selv om vi gjerne skulle hatt det. Derfor skulle så mange som mulig av de ansatte kunne administrere sidene uten veldig mye forkunnskap, forteller Wittefeldt.

– Mange av bibliotekarene som skal drifte disse sidene har aldri gjort noe liknende før. Derfor har vi fokusert på enkel håndtering. Omtrent det eneste du trenger å vite er hvordan logge seg på, hvordan skrive tekst og hvordan legge til bilder. Du kan egentlig gjøre det så lett eller vanskelig du selv ønsker, man kan tilpasse sidene som man vil, forklarer Lars Eriksson, administrerende direktør i Open Library Solutions i Sverige som utvikler Saga.

FOR ALLE TYPER BIBLIOTEK: Lars Eriksson er administrerende direktør i Open Library Solutions som utvikler Saga. Han er blant annet opptatt av at løsningen må fungere godt om biblioteket har store eller små ressurser til digital formidling. Foto: privat.

Sökhjelpen

Er du helt fersk som låntaker, eller bruker av internett, trykker du på «sökhjelpen» hvor du lærer deg å navigere og bruke bibliotekets nye internettsider. Denne ruten kan du ikke unngå å se, og det er like enkelt å søke i nettsidene på mobilen som på pc-skjermen.

– Vi jobber mye med søkeopplevelsen og integrasjoner, slik at det skal være enkelt for låntakeren. Det skal være en god brukeropplevelse og det skal også fungere godt på alle plattformer, slik som mobil og iPad. I dag skjer over halvparten av alle besøk via mobile enheter, sier Eriksson.

– Det som kan være vanskelig er i hvilken form man skal ha nettsidene. Folkebibliotek er en litt vanskelig bedrift å beskrive, den har jo ingen enhetlig brukergruppe. Det er datavant og mindre datavant publikum, og alt fra barn til eldre mennesker som skal lese sidene våre. Derfor var det litt vanskelig med tiltalen. I hvilke form skulle vi henvende oss til brukerne, alle skal jo forstå hva vi mener, men resultatet ble bra, sier Calle Wittefeldt.

BOKLISTER: Calle Wittefeldt er ansvarlig for hjemmesiden til Nacka Forum bibliotek og trekker særlig fram hvor enkelt det er å lage boklister i Saga. Foto: privat.

Ta internettsidene på alvor

Han er generelt sett fornøyd med Saga, og har hatt få problemer. Og når det gjelder selve driften har de heller ikke hatt noen større utfordringer. Dog har han noen ønsker, men  Wittefeldt er fornøyd med Open Library Solutions som raskt gjør oppdateringer, og i tillegg følger planen.

– Mange bibliotek tar internettsidene sine på alvor og veldig seriøst, men ikke alle har, som for eksempel i Umeå i Sverige, en nettredaksjon bestående av fire personer. Andre steder skorter det kanskje på interesse, kunnskap eller penger. Uansett løsning, er det viktigst å finne en variant som passer for hver organisasjon, og hvordan de vil jobbe og hvilke ressurser de har. Verktøyet fungerer jo like bra om du har én person som er der én gang i uken, eller om du har et helt team, avslutter Lars Eriksson.

Eksempler på bibliotek som bruker Saga

(Trykk på bildet for å få det større.)

Eksempler på funksjonalitet i Sagas administrasjonspanel

(Trykk på bildet for å få det større.)

Mer informasjon om Saga

Les om Saga hos utvikleren Open Library Solutions: CS Library Saga – en webb for alla

Les om Saga hos Bibliotekenes IT-senter: CS Library Saga

Portrett av Kjetil