Flere av vårens bøker tar for seg mulighetene som ligger i overgangsalderen, som tradisjonelt er en livsfase mange kvier seg for å snakke om og enda flere uroer seg for. Foto: illustrasjonsbilde, copyright, SpeedKingz/Shutterstock.com

Er overgangsalderen det store boktemaet denne våren?

Hetetokter, humørsvingninger og hormoner som løper løpsk: Alle kvinner skal gjennom det, få snakker om det. Overgangsalderen omtales som et av vår tids siste tabuer, men kanskje er dette i ferd med å endre seg? I løpet av våren kommer det overraskende mange bøker om temaet. Vi gir deg oversikten!

Foto: Font forlag

Overgangsalderen. Alt du trenger å vite

Danske Lotte Hvas er lege og forsker med overgangsalderen som spesialfelt. Hun har skrevet en håndbok som forklarer hva som faktisk skjer med kroppen, oppklarer de vanligste mytene og setter overgangsalderen inn i et kulturelt, sosialt og biologisk perspektiv. Hvas legger vekt på at dette er en naturlig livsfase som ikke skal sykeliggjøres, men heller ikke forties.

Overgangsalderen. Ingen undergang

Marina Benjamin henter inspirasjon i litteratur, medisin og filosofi når hun skriver om de fysiske og mentale endringene overgangsalderen fører med seg. Er det egentlig så ille å ikke lenger være ung? Benjamin, som selv brått havnet i overgangsalderen etter en operasjon, tar for seg både tabuene og mulighetene man står overfor i årene mellom ung og gammel.

Foto: Vigmostad & Bjørke

Helserevolusjonen

Forfatter og journalist Maria Borelius var 52 år da hun merket at noe hadde endret seg: Hun følte seg trøtt, sliten og gammel. Etter mye research bestemte Borelius seg for å legge om til en antiinflammatorisk livsstil, og fant ut at dette hjalp henne å håndtere overgangsalderen på en bedre måte. I denne boken deler hun tips om riktig mat, trening og filosofien rundt sin nye livsstil – som blant annet inkluderer solnedganger, urgamle indiske helsekurer og langlivssekter.

Foto: Gyldendal

Midtlivsdietten

Kan plagene mange kvinner opplever midtveis i livet dempes ved hjelp av riktig mat? Ja, mener Mimi Spencer og Sam Rice. De har laget en bok med 150 oppskrifter på mat som kan ha en positiv effekt på blant annet nattesvette og hetetokter. Som bonus lover forfatterne både bedre helse og bedre humør!

Foto: Cappelen Damm

Mat for hormoner i balanse

Hormonvennlig mat er også tema for neste bok på lista. Den kombinerer fakta og råd om hormonelle plager med oppskrifter på retter som kan lindre dem. Forfatterne, en kostholdsrådgiver og en spesialsykepleier, forklarer hvordan de riktige råvarene og næringsstoffene kan bidra til vektnedgang, bedre humør og mindre stress.

Kropp i balanse

Hormonbalansen er avgjørende for hvordan vi fungerer og føler oss, skriver den amerikanske legen Sara Gottfried. Boken hennes er rettet mot kvinner i alle aldre, men har en egen del viet overgangsplager. I stedet for å ta piller mot problemene, viser Gottfried hvordan hormonbalansen kan gjenopprettes ved hjelp av kosttilskudd, urteterapi og målrettede livsstilsendringer. Bedre søvn, sexlyst og økt livsgnist er belønningen.

Foto: Kagge forlag

Hvor vanskelig kan det være?

Overgangsalderen er et hittil lite omtalt fenomen også i skjønnlitteraturen. Men når vi nå møter Kate Reddy igjen, femten år etter Jeg fatter ikke hvordan hun får det til, nærmer hun seg 50 år og plages av hormoner på ville veier. I Kates hode er det å fylle 50 det samme som å bli usynlig. Dette, kombinert med krevende tenåringsbarn og ditto aldrende foreldre, gjør livet hennes mer komplisert enn noen gang.

Nye bøker på engelsk om overgangsalderen

Abernethy, Kathy: Menopause

Earle, Liz: Good menopause guide

Earle, Liz: Healthy menopause