Foto: Illustrasjonsbilde, copyright: Shutterstock

Leselyst og engasjement på sosiale medier

Hvordan få følgere og engasjement på sosiale medier? Språkkonsulent Karolin Olsson og bibliotekar Päivi Jokitalo hadde en rekke gode tips og råd på Tr*ffpunkt.

– Først må du finne ut hvem målgruppen din er. Hvem ønsker du skal lese Facebook-siden din? Dette er det essensielle spørsmålet, mener Karolin Olsson, språkkonsulent ved Expressiva AB. Hun er en av flere dyktige foredragsholdere på Tr*ffpunkt-konferansen 2016, og har god kunnskap om godt språk i sosiale medier. I tillegg har hun ti år bak seg som bibliotekassistent.

Opprett en agenda

– Du må finne ut hva leseren ønsker å vite, fortsetter hun. Hvordan deres situasjon og behov ser ut. En agenda er viktig. Hva ønsker du at brukeren skal gjøre eller bidra med, hvilken effekt ønsker du, forklarer Olsson.

I Norge logger i underkant av tre millioner Facebook-brukere seg inn hver dag. Ifølge prognosene til Ipsos MMI har 3,3 millioner nordmenn over 18 år en profil. Ifølge Barn og medier-undersøkelsen til Medietilsynet er om lag en av fem 12-åringer på Facebook. Flere gutter enn jenter. Også blant 9–11-åringer er det en del som har profiler, her ligger andelen på cirka en av ti barn.

Instagram vokser

– Facebook er det sosiale mediet som blir mest brukt til å spre informasjon. Det er en stor kanal som når mange, selv om det nå viser seg at det er flest voksne som er de ivrigste brukerne. Instagram appellerer til den yngre garde og er et av de raskest voksende nettsamfunnene. Dette er også en kanal som også egner seg godt til å informere og spre kunnskap, mener Olsson.

– Mange virksomheter synes Instagram gir mest engasjement, flest likes og kommentarer. Det er ikke nødvendigvis antall følgere som er viktig. Selv med få følgere kan man skape stort engasjement bare man bruker riktige hashtags, forklarer Päivi Jokitalo, frilansende bibliotekar, fagbokforfatter og foredragsholder.

Det er ikke nødvendigvis antall følgere som er viktig.

Bruk riktig hashtags

På Instagram brukes hashtags i stor grad, de kan også brukes på Facebook, men der er det ikke så vanlig. Hashtags gjør at flere ser innleggene dine, flere enn dine vanlige følgere. Om man bruker samme hashtags som sine lesere og brukere, vil man synes for en videre krets. De følger ikke nødvendigvis spesielle konti, men spesielle hashtags og emner. Jokitalo anbefaler å følge nøye med hva som brukes av indeksord.

Päivi Jokitalo er frilansende bibliotekar, fagbokforfatter og foredragsholder. Foto: Kristin Bratland

Päivi Jokitalo er frilansende bibliotekar, fagbokforfatter og foredragsholder.
Foto: Kristin Bratland

– Å tagge personer har vist seg å skape engasjement. Gi et boktips og tag forfatteren. Vedkommende vil da kanskje bidra og skape enda større engasjement, forteller Jokitalo og fortsetter:

– Det er utrolig hva som kan skape leselyst på sosiale medier. Jeg fant en hashtag som het «Books for tats», der folk la ut ut bilder av tatoveringene sine. Nå er det bibliotek som har kastet seg på og anbefaler bøker som på en hyggelig måte har å gjøre med motivet til tatoveringene.

– Det finnes uendelig mye informasjon og opplysninger om brukerne på alle de sosiale mediene. Gjør forskjellige søk og finn ut hvilke hashtags de bruker, prøv deg frem. I tillegg til å vite hvem du henvender deg til, bør du også følge med på hva leserne og brukerne gjør på sosiale medier. Vår oppgave er å skape leselyst og engasjement, mener Päivi Jokitalo.

I tillegg til å vite hvem du henvender deg til, bør du også følge med på hva leserne og brukerne gjør på sosiale medier. Vår oppgave er å skape leselyst og engasjement.

Karolin Olsson er også opptatt av engasjement. Hun vil få leserne til å bry seg, få dem følelsesmessig engasjert. Hun anbefaler å tenke på hvilke følelser du ønsker å vekke. Sosiale medier handler mye om følelser.

Orientere, informere, aktivere

I tillegg vil hun at vi skal tiltale leseren med «du». Ordet «du» skal komme før «vi». Istedenfor å snakke om biblioteket og oss, skal vi heller la leseren komme i første rekke. Videre vil hun at vi skal bruke ord leseren forstår, og ikke være så veldig formelle. Deretter er det tre ord hun mener bør stå i fokus; orientere, informere og aktivere.

Karolin Olsson jobber med godt språk i Ekspressiva AB. Foto: Kristin Bratland

Karolin Olsson jobber med godt språk i Ekspressiva AB.
Foto: Kristin Bratland

– Orientere gjør man i headingen, der står avsender. I tillegg bør man forklare hva innlegget handler om, et foredrag for eksempel, og tidlig henvende seg til leseren, gjerne med et innledende spørsmål. Spørsmål engasjerer og gir dialog. Informere gjør man ved å fortelle hva som for eksempel skal skje, hva du kan lære for eksempel, og aktivere gjør man ved å stille spørsmål, be leseren melde seg på, eller klikke på en link, forklarer Karolin Olsson.

– Ikke vær redd for at innlegget ikke skal bli likt, heller ikke for hvilken form eller hvilke ord du skal bruke. Vær personlig fremfor formell. Å spre kunnskap og engasjement er det viktigste, avslutter Karolin Olsson.