KUNNSKAPSFORMIDLING: – Vi må være til stede der innbyggerne våre er. Biblioteksjef i Mandal, Leon Bang-Hetlevik, ser flere fordeler med Biblioteksentralens nye metadataprodukt BibbiCat.
Foto: Noah Sebastian Bang-Hetlevik

– Målet vårt er å bli synligere for folk i Mandal

Det sier Leon Bang-Hetlevik. Han er biblioteksjef i sørlandsbyen, som er ett av flere pilotbibliotek når Biblioteksentralen skal teste ut sitt nye produkt BibbiCat i samarbeid med WorldCat og OCLC.

Bakgrunnen for det nye produktet er en blodfersk medlemsavtale mellom Biblioteksentralen og den internasjonale bibliotekgiganten OCLC. Selskapet består av mer enn 50.000 medlemsbibliotek i over 100 land. Én av de store fordelene for medlemmene er at de gjennom medlemskapet får delta i WorldCat – omtalt som verdens største database over biblioteksamlinger.

WorldCat forenkler deling av metadata og bidrar til å redusere tiden hvert medlemsbibliotek bruker på grunnkatalogisering. Det er interessant for Biblioteksentralen som årlig produserer metadata til over 16.000 titler, der omlag halvparten av dem er til utenlandsk litteratur. Hovedgevinsten for folkebibliotekene i Norge vil bli økt synlighet og nye muligheter for digital formidling.

Bibliotekkatalogen vår kan bli synlig der folk faktisk søker etter informasjon.

Gjør bibliotekkatalogen tilgjengelig for Google

Tenk deg at du hører om en bok på radio eller leser om et emne i avisen. Du blir nysgjerrig og ønsker å få vite mer. De fleste av oss vil da gå til søkemotorene på nettet for å få svar. Faktisk bruker over 80 prosent Google eller andre søkemotorer som første sted til å finne informasjon, ifølge tall fra OCLC.

Dessverre er sjansene små for at den lokale bibliotekkatalogen dukker opp i søkemotorenes trefflister, samme hvor mange titler biblioteket måtte ha om boka eller emnet du er interessert i. Det motiverer biblioteksjefen i Mandal til å bli med som pilotbibliotek for BibbiCat:

– I dag er ikke katalogen vår tilgjengelig for Google eller andre søkemotorer. Det skyldes at metadataene som brukes, er lagret i Marc-formatet, forklarer Leon Bang-Hetlevik, og legger til:

– WorldCat bruker lenkede data. Det gjør at søkemotorene finner metadataene i katalogposten, og bibliotekkatalogen vår kan bli synlig der folk faktisk søker etter informasjon.

Katalogpostene i WorldCat, og heretter også Bibbi-postene*, merkes opp i Schema.org-vokabularet, som igjen høstes av de store søkemotorene som Google og Bing. På denne måten øker sjansene betydelig for at den lokale bibliotekkatalogen dukker opp i trefflistene når du søker etter for eksempel en bok på Google. Postene i WorldCat er nemlig også beriket med et identitetsnummer for hvert enkelt bibliotek Biblioteksentralen sender katalogposter til. Det bidrar til at søket på Google kan gi treff i katalogen til det biblioteket som er nærmest der du er – og som har det du spør etter. Det gleder biblioteksjefen i Mandal seg til å teste ut.

Lenkede data er selve katalogiseringsdrømmen, en drøm jeg trodde lå flere år inn i framtiden.

En fordel for nye formidlingstjenester

Økt synlighet for bibliotekkatalogen er bare en av mulighetene Leon Bang-Hetlevik ser med BibbiCat. I Mandal er de i gang med et prosjekt der de undersøker hvordan bibliotek kan bruke utvidet virkelighet (AR) eller mixed reality for å styrke publikums tilgang til bibliotekenes boksamlinger.

–  Utvidet virkelighet flytter den digitale informasjonen fra skjermene våre og legger den i stedet «oppå» den virkelige eller fysiske verdenen. Om ikke altfor lenge vil vi kanskje kunne ta på oss et par AR-briller og se informasjon komme til syne på bokhyllene og bøkene mens vi går gjennom biblioteket. Det vil kunne gi spennende muligheter for litteraturformidling, ikke minst i den tiden biblioteket holder meråpent.

– Et av kriteriene for å få til denne type prosjekt er lenkede data. Lenkede data er selve katalogiseringsdrømmen, en drøm jeg trodde lå flere år inn i framtiden, avslutter Leon Bang-Hetlevik.

* Bibbi er navnet på Biblioteksentralens metadata-base.

Kort om BibbiCatAsset 1

• BibbiCat er et nytt metadata-produkt fra Biblioteksentralen.
  • Produktet lages i samarbeid med OCLC og skal i første omgang testes ut av folkebibliotekene i Mandal og Holmestrand.
  • Abonnement på BibbiCat forutsetter at biblioteket allerede abonnerer på Bibbi. Grunnen er at BibbiCat bygger på Bibbi-poster som sendes inn og blir en del av WorldCat.
  • Lansering av BibbiCat er planlagt i løpet av 2018.
  • Ta gjerne kontakt med Claus A. Johannesen i Biblioteksentralen hvis du ønsker mer informasjon om BibbiCat.

Claus A. Johannesen
Bibliografisk konsulent