Illustrasjonsbilde: copyright, Shutterstock / Ekkapop Sittiwantana

Nye bøker om mennesker på flukt

De siste årene har antallet flyktninger som legger ut på den farefulle ferden over Middelhavet til Europa økt, og bildene av mennesker i overfylte gummibåter har brent seg fast i mange av oss. I løpet av våren blir det utgitt flere bøker, både skjønnlitteratur og sakprosa, som på ulike måter berører flyktningkrisen.

Går, gikk, har gått

Går, gikk, har gåttTyske Jenny Erpenbeck har skrevet romanen Går, gikk, har gått, som ble utgitt på norsk i januar. Den aldrende professoren Richard overværer en demonstrasjon utenfor rådhuset i Berlin. Demonstrantene er en gruppe unge menn som har kommet over havet fra Afrika. Synet vekker noe i Richard. Han oppsøker noen av dem og får dem til å fortelle om livet og menneskene de har forlatt, om tap og savn og tanker om framtiden. «Jenny Erpenbecks første roman på norsk er et sterkt bidrag til flyktningdebatten, og en reell berikelse av norsk litteratur», skrev Morgenbladets anmelder om boka.

Hvem er dere, spør politiet. Det sier vi ikke, sier mennene. Men dere må si det, sier de andre, ellers vet vi ikke om dere kommer inn under loven og får lov til å bli her. Mennene tier. Vi må undersøke om dere virkelig er i nød, sier de andre. Mennene tier. (Utdrag fra «Gå, gikk, har gått»)

Jeg vet hva du driver med

Jeg vet hva du driver medJakob Arvolas novellesamling Jeg vet hva du driver med gir et sammensatt bilde av dagens Norge, et kaldt og hardt samfunn som har vokst fram etter andre verdenskrig og i kjølvannet av to opprivende hendelser: 22. juli 2011 og flyktningkatastrofen i Middelhavet i 2015. I novellene møter vi blant annet en ung jente som vil finne ut hva som skjedde da søsteren hennes ble borte, en barnehageansatt som bærer på et voldsomt raseri og en psykolog som trigger helt spesielle traumer og følelser hos pasientene sine.

Det stod brottsjøer innover båtdekket, jeg svelget sjøvann da skumtoppene ble knust mot relingen, og hvor enn jeg snudde meg, stirret jeg inn i midjer og skitne buksebein, selv var jeg kledd i en mørkegrønn singlet og avklipt dongeribukse, revnet i kantene, barføtt, med skitt og gammel avføring oppetter leggene. Og nå skrek jeg. (Utdrag fra «Jeg vet hva du driver med»)

Grensa: flykningstraumen over Middelhavet

GrensaI Grensa: flykningstraumen over Middelhavet tar den italienske forfatteren og journalisten Alessandro Leogrande leseren med om bord i skipene som ble brukt under operasjon Mare Nostrum. Han har møtt smuglerne som arrangerer de livsfarlige overfartene, barn som har fungert som båtførere, overlevende etter båtforlisene utenfor Lampedusa og fortvilte mennesker i italienske interneringsleirer.

Leogrande hentar ord opp frå den djupe havbotnen der dei har kilt seg fast og er skjulte […] Han set ord på det ubeskrivelege svarte hòlet der rettferda i samfunnet og samvitet vårt kvar dag går under. (Fra forlagets omtale)

Mare

MareKristin Sørsdal utforsker frustrasjonen og maktesløsheten som følger vår tids store konflikter i romanen Mare, som kommer i slutten av februar. Norske Solveig svømmer tusenvis av meter i vannet som omgir en øy sør i Europa. Det er bare noen få år siden flere hundre mennesker druknet akkurat her, da båten de satt i gikk ned. Har Solveig et oppriktig ønske om å sette seg inn i lidelsene flyktningene går gjennom, eller bunner de lange svømmeturene i et morbid ønske om å føle nærhet til døde sjeler? På den andre siden av havet er en libysk gutt snart klar til å ta fatt på sitt livs lengste reise. Han vil dra med et stort skip over havet og ta toget videre til faren, som bor i byen de kaller Bodo.

Jølster hotell: historier frå et asylmottak

Jølster hotellJølster hotell ble omgjort til asylmottak i 2010. I dag bor det nesten hundre asylsøkere i det ærverdige sveitserhuset. Mennesker som venter. På vedtak, på klagebehandling, på å bli bosatt, på at livet skal begynne. Forfatter Katrine Sele har blitt kjent med huset, menneskene og historiene det rommer. Jølster hotell forteller om den evinnelige ventingen, om forvirring og fortvilelse, savn og samhold. Den blir utgitt i april.

Hvor skal jeg bo?

Hvor skal jeg boDet er flere titalls millioner mennesker på flukt i verden i dag, mange av dem er barn. Det er vanskelig å sette seg inn i hvordan det må oppleves. Hvor skal jeg bo? inneholder en kort og lettfattelig tekst om hvordan det er å være barn på flukt. Boka er illustrert med fotografier fra blant annet Hellas, Rwanda og Libanon. Den ventes utgitt i midten av april.

Oppfølger til Kreta-døgn

Tove Nilsens Kreta-døgn fra 2003 var en hyllest til den greske øya som forfatteren selv stadig vender tilbake til. 13 år senere har Nilsen skrevet en ny roman fra Kreta, der landskapet er likt og menneskene er kjente. Likevel er alt forandret. Det er mindre penger i omløp, og i Middelhavet driver båter breddfulle av flyktninger. Bak bølgene finnes krigene som tar livet av stadig flere mennesker. Det er heller ikke bare Kreta som har endret seg. Hun kommer selv til øya som en annen. Romanen ventes utgitt i juni, tittelen er ikke klar.

Flere tips til bøker om mennesker på flukt:

Øystein Lønn: Fluktens nødvendige blindveier

Giuseppe Catozzella: Ikke si at du er redd

Fabio Geda: I havet er det krokodiller (tilgjengelig som lydbok)

Laurent Gaudé: Eldorado

Madame Nielsen: Invasjonen: en fremmed i flyktningstrømmen

Linn Kongsli Hillestad: Flukten fra Syria

Fredrik Græsvik: Flukten

Fabrizio Gatti: Bilal: med de papirløse til festning Europa

Simon Stranger: Barsakh, Verdensredderne, De som ikke finnes

Siri Thorson: Frihet på vent: å leve i en flyktningleir

Diverse forfattere: Flukt

Du finner en oversikt over bøkene i denne artikkelen pluss flere med temaet flyktninger i BS-Katalogen uke 5, 2017 («På flukt») i nettbutikken til Biblioteksentralen. Da kan du enkelt bestille bøkene til biblioteket eller skolen.