Hjerte_tre romaner
Foto: Shutterstock.com/str33t cat

3 ungdomsromaner om kjærlighet

Det er ikke vanskelig å leve seg inn i ungdommens lengsler og savn i disse dager der en fest kan bety fordømmelse og et kyss føles forbudt. Aud Kristine i Biblioteksentralen har derfor plukket ut tre romaner der du i alle fall kan lese om sitrende forelskelse og komplisert kjærlighet. Og det uavhengig av om den du elsker er gutt eller jente!

Kjærlighet, og særlig den første store forelskelsen, er et evig aktuelt tema i ungdomslitteraturen, og det finnes vel ikke noe viktigere? De siste årene har det kommet flere ungdomsbøker om homofili og transkjønnethet har dukket opp som tema i større grad. Det gjelder også for bokåret 2020.

NB. Spoilers!

Dominerende kjærlighet

Foto: Cappelen Damm

Laura Dean driver og dumper meg (Cappelen Damm, 2020) av Mariko Tamaki og Rosemary Valero-O’Connell er en grafisk roman om ungdom. Jeg sier OM og ikke FOR, for dette er en bok som kan leses og nytes av mange flere enn ungdom på samme alder som hovedpersonene. Sytten år gamle Frederica Riley, kalt Freddy, er sammen med Laura Dean – skolens mest populære jente. Problemet er at hun antagelig også er skolens dårligste kjæreste.

Når historien starter, dumper hun Freddy for tredje gang – samtidig som hun forventer at Freddy skal komme springende med en gang Laura vinker. Alle andre enn Freddy ser det, særlig bestevenninnen Doodle. Men Freddy er jo forelsket! Forelskelsen får henne til å svikte vennene sine og ikke minst seg selv. Heldigvis finnes det kloke, varme mennesker der ute som klarer å lede Freddy inn på rett vei, slik at hun blant annet stiller opp når Doodle trenger henne som mest.

Historien er nydelig fortalt med vakre tegninger i svart-hvitt med innslag av ferskenrosa. Lekkert og uttrykksfullt. Det kunne blitt sukkersøtt, men unngår det akkurat. Tekstene er naturligvis dialog i snakkebobler, dessuten deler av e-poster som Freddy sender til en kjærlighetsspalte – og svarene hun får.

Paret i historien er to unge jenter, men det kunne vært gutt og jente eller gutt og gutt, voksne menn eller voksne kvinner. Problematikken med en part som dominerer og en part som lar seg tråkke på og blir utnyttet, er universell. Det er også den varme og fine skildringen av forholdet mellom Freddy og vennene. Jeg liker også at menneskene i boka har alle farger og fasonger, både på kropp og hår. Her er mange personligheter!

Anbefales fra ca. 13 år og opp til voksne

Vanskelig kjærlighet, god venn

Foto: Gyldendal

Jan Tore Noreng har skrevet Kunsten å tryne (Gyldendal, 2020). Samuel og Jonas er femten. Det har vært de to og den altoppslukende hobbyen parkour fra de var små. De har vært i «bobla», og ingen og ingenting utenfra har påvirket dem. Nå har de begynt i tiende, og alt har plutselig blitt annerledes.

Det er Samuel som er fortelleren vår, en fin gutt, og det har jentene begynt å oppdage. Helene i klassen er interessert i Samuel, men Samuel kan ikke glemme Ella, jenta han bare fikk et glimt av og som mistet mobilen sin et sted de trente parkour. Han treffer henne igjen, og de blir kjærester. Det handler om vennskap, parkour, den første kjærligheten, om løgn og sannhet. Jonas dummer seg kraftig ut når han holder på å voldta en jente på en fest – heldigvis kommer Helene inn, så han må stoppe. Jonas klarer nesten å overbevise Samuel om at det er jentene som har planlagt det hele, men så får Samuel se en video …  

Samuel velger rett, selv om det kan ødelegge vennskapet. Heldigvis går det bra. Det gjør det ikke med kjærligheten. Ella bor hos en fosterfamilie, og nå skal hun flytte til en annen kant av landet. Hun har også psykiske problemer å stri med – antagelig er hun bipolar, selv om forfatteren ikke bruker det ordet.

En fin historie, godt fortalt. Hvis man skal være pirkete blir Samuel nesten for god til å være sann, og forfatteren prøver å gape over litt mange temaer på en gang. Moren til Samuel er en kokebokforfatter som sliter med sosial angst. Ella er psykisk syk. Bestekompisen hennes er Aleks, som er utviklingshemmet. Det blir litt mye, men samtidig er det fint at Noreng ikke gjør noe voldsomt ut av alle «greiene», for eksempel at en kompis med utviklingshemming ikke er noen stor sak.

Norengs forrige roman, #Alfahann fikk Uprisen. Jeg tror denne også vil bli mye lest og godt likt. Den er også adskillig lysere enn #Alfahann – og det er ingen ulempe!

Passer fra ca. 13–16 år, veldig gjerne gutter, men mange jenter kommer til å lese den også. Kanskje de blir litt forelska i Samuel de også – som Helene og Ella?

Lykkelig kjærlighet (i alle fall til slutt!)

Foto: Gyldendal

Meredith Russo kommer fra Tennessee, USA. Hun ble født som mann, begynte å leve som kvinne i 2013, og bruker egne erfaringer i sine foreløpig to bøker. Bursdag (Gyldendal, 2020) handler om Morgan og Eric. De ble født på samme dag på samme sykehus, og familiene deres ble venner etter det. Når vi først møter dem, på trettenårsdagen deres, er Morgans mor død av kreft. Morgan sørger intenst over henne. Samtidig har hun begynt å forstå at hun føler seg mer som en jente enn som en gutt. Hun har bestemt seg for å fortelle det til Eric, men før hun faktisk klarer det har det gått fire år og mye har skjedd.

Et lite sted i Tennessee er ikke det letteste stedet å være annerledes, og Morgan er gjennom flere stadier med ensomhet, fornektelse og desperasjon før det kulminerer med et selvmordsforsøk på sekstenårsdagen. Etter det får hun hjelp, og på syttenårsdagen forteller hun alt til Eric.

Eric har sine egne problemer med en fotballtrenerfar fra helvete og en familie som går generelt i oppløsning, og han har slitt med følelsene sine for Morgan. Nå får de ordnet opp, Eric flytter fra faren. Når vi treffer dem på attenårsdagen er det kjærlighet, glede og fremfor alt fremtidshåp.

Vi treffer Eric og Morgan bare på fødselsdager; start på trettenårsdagen og slutt på attenårsdagen. Synsvinkelen skifter. Dette er et grep som fungerer godt her. I noen bøker lagt opp på denne måten får en interesse bare for den ene hovedpersonen, men her klarer forfatteren å gi begge personlighet. Bipersonene, familie og folk fra skolen, får vi ikke høre så mye om, med et unntak for Erics bror Peyton. Han starter opp som en drittsekk, men ender opp som en «ordentlig» bror og hjelper.

Jeg liker både boka og personene, jeg tar meg i å lure på hvordan det går med dem etter at boka er slutt. Nå har jeg ikke lest den på engelsk, men det virker som oversettelsen fungerer bra. Dette er en viktig bok, aller mest for LBTQ-ungdom så klart, men også for alle andre som vil vite mer om hvordan det er å leve som ung transperson, både ungdom fra ca. åttende klasse og oppover og voksne.

Les også om krim- og skrekklitteratur for ungdom fra 2020

Del dette innlegget

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Les også

Nå starter Biblioteksentralens leveranse av metadata til Nasjonalbiblioteket

‒ Vi er stolte over å være Nasjonalbibliotekets nye leverandør av metadata til norske bibliotek. For oss er dette en naturlig forlengelse av arbeidet med metadata som har vært del av virksomheten vår i over 60 år. Våre data utvikles hele tiden med bibliotekenes og lesernes behov i sentrum, sier Hans A. Vigen, administrerende direktør i Biblioteksentralen.