Illustrasjonsbilde, copyright: Kiselev Andrey Valerevich/Shutterstock.com
Illustrasjonsbilde, copyright: Kiselev Andrey Valerevich/Shutterstock.com

5 av årets beste fantasy-bøker for barn og ungdom

Aud Kristine Johnsen i Biblioteksentralen har holdt foredrag og blogget om fantasy i en årrekke. Her forteller hun om sine favoritter i 2017.

Tre av de sterkeste trendene de siste årene er fantasy som bygger på mytologi, folklore og eventyr, Harry Potter-inspirerte fortellinger (de ser ikke ut til å forsvinne med det første) og dark romance. Blant mine personlige favoritter vil du også finne feministisk fantasy fra Finland.

Alver fra svensk krimdronning

Viveca Sten er en kjent svensk forfatter av krimbøker for voksne. Nå har hun begynt på en fantasy-serie for slukealderen sammen med datteren Camilla. Første bok heter Dypgraven. Tuva er 12 år og bor med foreldrene sine på en øy ved Sveriges østkyst. Samfunnet hun lever i er lite, og Tuva har alltid følt seg utenfor. Utseendet hennes er spesielt, hun har blant annet tre arr under hvert øre som hun ifølge foreldrene fikk i en båtulykke som baby. Så begynner ting å skje i det lille øysamfunnet. Folk blir borte på sjøen, barn forsvinner og Tuva ser lysende punkter rundt ansiktet til en jevnaldrende gutt. Det er alver, skjønner Tuva. Hun har nemlig sett dem før.

Dypgraven er først og fremst en spennende fantasy-fortelling for barn, der det er barna selv som må ordne opp fordi ingen voksne vil tro dem. Men det handler også om miljøvern. Å bruke fantasy-sjangeren til å formidle et budskap er et gammelt knep. Det forfatterne gjør her er ikke særlig originalt, men det fungerer likevel godt. Det minner litt om Sigbjørn Mostues trilogi «Alvetegnet», men har også likheter med den populære «Pax»-serien.

Ny bok fra Siri Pettersen

Norske Siri Pettersen kjenner vi fra den fantastiske trilogien «Ravneringene». I høst kommer en bok som først og fremst er beregnet på litt yngre lesere. Bobla handler om Kine, som føler at hun hele tiden tvinges til å gjøre ting hun ikke vil. Gå på skolen, gå på svømming, leve med kallenavnet Bobla. Hun må hele tiden leve etter andres regler. Etter en fæl skoledag finner hun en glasskule på kirkegården, og inni kula er det en tøydukke. Kula vokser, Kine går inn i den og finner en verden hvor hun kan drite i alt, hvor det ikke er regler og hun kan bestemme selv. Og hvis Kine vil kan hun bli der for alltid, sammen med den gufne dokka … Ifølge forfatteren er det magisk realisme som passer alle fra ti til hundre. Boka er dødsmorsom og dødsalvorlig – og handler bittelitt om zombier.

London under

Neil Gaimans populære og kritikerroste roman starter med at Richard Mayhew, en helt vanlig fyr, havner i et mørkt og underjordisk vrengebilde av London (Neverwhere). Skal han komme hjem til sitt eget London, må han samarbeide med ungjenta Door, noe som innebærer å sette seg selv i livsfare. Door (merk navnet!) har mektige og farlige fiender som har drept hele familien hennes og nå er ute etter Door selv. Heldigvis har hun også venner. Blant dem er den gamle mannen som kaller seg Old Bailey – en fascinerende skikkelse! Han foretrekker å bo og ferdes på Londons tak og har en helt spesiell kontakt med fugler.

Gaiman har en stor fanskare i Norge som har ventet spent på hvordan Neverwhere vil fungere på norsk. Her er mange språklige sprell som må innebære store utfordringer for en oversetter. Forfatteren spiller for eksempel på navn på t-banestasjoner i London, og dem har heldigvis oversetteren beholdt.

Steampunk fra London

Den enormt populære serien «Skyggejegerne» har fått en oppfølger, eller rettere sagt en prequel, der handlingen er lagt til tiden før Skyggejegerne. «Begynnelsen» er planlagt som en trilogi, den første boka kom i fjor og i år kommer de to siste på norsk: Den mekaniske prinsenog Den mekaniske prinsessen.  Denne gang møter vi unge Tessa i hovedrollen, og handlingen foregår i London under Victoriatiden. Her er det nok av elegante herskapshus og glamorøse fester, men i skyggene og bakgatene lurer farene. Når Cassandra Clare er forfatteren, holder det selvsagt ikke med Jack the Ripper …

Begynnelsen» tar tak i deg fra første side og du blir raskt hekta på kjekke menn, tøffe damer og skumle automatoner. Sistnevnte er typiske ingredienser i steampunk-sjangeren.

Feministisk fantasy

Maresi av finske Maria Turtschaninoff er noe så spesielt – eller kanskje litt sært? – som en feministisk fantasyroman. Den er første bok i serien «Krøniker fra Det røde klosteret». I det røde klosteret søker jenter og kvinner tilflukt. Maresi kom dit som barn under en periode med hungersnød. Andre kommer fordi de er utsatt for vold eller av andre grunner er truet i denne mannsdominerte og voldelige verdenen. «Maresi» er lettlest og vil kunne passe for ungdom, selv om den er utgitt for voksne. Det er mye skjønnhet og flowerpower nesten, men boka inneholder også skremmende, groteske og truende scener. Skulle man ønske seg noe for de neste bøkene i serien, må det være at skildringen av menn blir noe mer nyansert og sympatisk i fortsettelsen.

Del dette innlegget

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Les også

Ny e-lydbokmodell er i gang

Utlånsappen BookBites, som brukes av en rekke bibliotek til å låne ut digitale bøker, har gjort alle nødvendige tilpasninger for å innføre ny modell for e-lydbøker. Bøkene kan bibliotekene bestille av Biblioteksentralen.

Podkast fra barnebokdagen i Bibliotekenes Hus

Den 25. september arrangerte vi barnebokdag for 150 barne- og skolebibliotekarer. Nå kan du høre smakebiter fra noen av forlagene som presenterte bøker den dagen og få tilgang til barnebokhøsten via øret.