Aud Kristine Johnsen finner mest for de yngste barna blant årets lettleste bøker, men blir ekstra glad når hun kommer over bøker som er enkelt, men samtidig godt fortalt for eldre barn og ungdom.
Aud Kristine Johnsen finner mest for de yngste barna blant årets lettleste bøker, men blir ekstra glad når hun kommer over bøker som er enkelt, men samtidig godt fortalt for eldre barn og ungdom. Foto: illustrasjonsbilde, Shutterstock.com

7 lettleste favoritter

Bibliotekar og markedskonsulent Aud Kristine Johansen i Biblioteksentralen har gått gjennom boklistene for 2018 og plukket ut sine lettleste favoritter for barn og ungdom.

Ny serie for ungene som liker PAX

1. «Mumiene våkner» – Monika Steinholm

Jeg jublet da første bok i serien PAX av Åsa Larsson kom ut for noen år siden. Nå har vi fulgt brødrene Viggo og Alrik gjennom ti bøker, og serien er avsluttet med «Draugen», som kom ut nå i oktober. Men hva skal vi nå gi til de som elsket Pax og vil ha «noe som ligner»?

«Mumiene våkner» Foto: PITCH FORLAG

Monika Steinholm har skrevet Mumiene våkner – første bok i en ny serie som heter Ankh. Temaet er egyptisk, men handlingen foregår i Norge. Hovedpersonen er 11 år gamle Markus. Han er en litt sær type – med dressbukser, hvit skjorte og store, runde briller og en IQ på 135. Dessuten er foreldrene hans vekk, så han bor hos en temmelig sprø oppfinnertante. Ikke rart han har måttet lære seg å løpe fort for å komme unna Rulle og de andre bøllete fotballgutta. Så kommer vikarlærer Torvald og setter klassen i gang med et prosjekt om det gamle Egypt. Det innebærer gruppearbeid, og Torvald plasserer Markus på gruppe med Rulle og tøffe Sara. Samtidig blir det snakk om mumier som går løse både i deres egen by og andre steder i verden – og historien er i gang. Her er mumier, faraoer og masse action og humor. I løpet av første bok blir alle tre venner, og de fortsetter å løse mysterier sammen. Bok nr 3 kommer til neste år.

Dette er illustrerte spenningsbøker med innslag av tegneserier. Illustrasjonene er i svart-hvitt, litt manga-inspirerte, røffe i streken, og passer til innholdet og tonen i teksten. Vanskelighetsgraden er omtrent som PAX, selv om innholdet er veldig forskjellig kan den nok passe for mange av de samme leserne. Fin for både gutter og jenter på mellomtrinnet, og kan nok også brukes til svake lesere nederst på ungdomstrinnet.

Tegneserieroman

2. «Håndbok for superhelter» – Elias og Agnes Våhlund

«Håndbok for superhelter» Foto: KAGGE

Kagge forlag har kastet seg på sjangeren «Lettleste tegneserier». Håndbok for superhelter av Elias og Agnes Våhlund er oversatt fra svensk. Her er ni år gamle Lisa heltinnen. Hun har flyttet og begynt på ny skole og blir mobbet av en guttegjeng. Lisa rømmer inn på biblioteket, og der finner hun en helt spesiell bok … Nå kan Lisa lære å bli superhelt. Det er mange ting å huske på for vordende superhelter. Lisa kan bare øve på en superkraft av gangen, ellers kan det skje en kortslutning i hjernen. Lisa velger så øve på dyrespråk, å kunne fly og å slåss som en superhelt. Enkelt er det ikke, men Lisa lærer fort og løser sin første sak. Lisa er en fin heltinne. Denne serien er enklere enn både Amuletten og Zita, som mange kjenner til. Vi følger bare Lisa, som lever i vårt eget univers og ikke trenger å forholde seg til utenomjordiske vesener. Spennende og morsomt blir det uansett. Illustrasjonene er fine her også, litt manga-inspirerte i likhet med de andre. Kan leses langt ned i alder. Foreløpig har det kommet tre bøker i serien.

Kattesjarmør

3. «Jesperpus på skitur» og «Jesperpus og reven» – Aina Stormo i samarbeid med Hanne Kristin Rohde

Jeg lar den kjente storsjarmøren, blogger- og facebookkatten Jesperpus være representanten for serien Min første leseløve, som er en av de kjente og etablerte lettlest-seriene sammen med Aschehougs Lesehest-seier og Gyldedals seire som nå heter Lesebra.

«Jesperpus på skitur» Foto: CAPPELEN DAMM

Matmor Aina Stormo har samarbeidet med kattevenn og forfatter Hanne Kristin Rohde om foreløpig to bøker om huskatten Jespers liv. Begge bøkene inneholder en enkel hverdagshistorie med en liten spenningsintrige, en faktadel og mange fine kattefotografier. De er beregnet på barn som akkurat har lært å lese, eller til høytlesning. Jeg kan også tenke meg andre bruksområder – hvis noen av dere så Tangerudbakken og husker dyrevennen Hansine? Jeg tror hun vil like disse bøkene når hun finner dem på biblioteket. Lettlestbøker blir mer anvendelige når de handler om dyr, ikke om barn.

Boka har, som de andre i serien, ryddig lay-out, god skrift og et godt, enkelt ordvalg. De fleste oppslag har illustrasjoner.

Serien ellers inneholder bøker med morsomme fortellinger, spennende fortellinger, det er vitsebøker og i år har det kommet en faktabok om tegneserier. De første årene var denne serien satt med versaler, men det er den ikke lenger, for det er ikke så mye etterspørsel etter det.

Kjæledyr

4. «Dyra flytter inn» og «Kaninklubben» – Lin Hallberg

Bokomslag. Lettleste bøker.
«Kaninklubben» Foto: OMNIPAX

Tiger Anderssons dyreskole er en ny serie fra Omnipax forlag av Lin Hallberg. Foreløpig har det kommet to bøker. Søsknene Lo og Levi får en ny nabo, keramikeren Tiger Andersson. Tiger gjør mer enn å lage ting av leire. Han tar vare på forlatte og skadde dyr, og Lo og Levi får lov til å bli assistentene hans. Andre bok, Kaninklubben, starter med at noen setter fra seg en kurv med tre kaninunger utenfor Tigers dør. Hva skal han gjøre med dem?

Lo og Levi vet at noen av vennene deres har lyst på kanin. Tre venner får grundig opplæring i kaninhold før de får kaninene med seg hjem – det vil si, Tim får ikke lov, så hans kanin får bo hos Tiger mot at Tim kommer og steller den og er sammen med den hver dag. Dette er koselige, sjarmerende og lærerike bøker for barn som er glad i dyr, og dem er det mange av. Illustrasjoner på alle oppslag, opp til åtte linjer med tekst, stor og god skrift.

Hestebøker og heksehistorier

5. Bøker i serien Leseland

Bokomslag. Lettlest bok.
Den raude hansken FOTO: SAMLAGET

Leseland-serien til Samlaget har bøker på fire nivåer, fra de aller enkleste og opp til litt mer kompliserte historier som ikke har illustrasjoner på alle oppslag. Den har flest skjønnlitterære titler, men også noe enkle faktabøker. I 2018 har det kommet 14 titler, tre av dem er enkle faktabøker om dyr, resten skjønnlitterære bøker med forskjellige tema. Vi finner Den raude hansken og Rideturen, som er hestebøker med en gutt i hovedrollen. Heksa Galla er en morsom og koseskummel historie om en heks som er kjempegod til å trylle padder og edderkopper og bake skummel kake, men som er livredd for barn. Det er hverdagshistorier fra skolemiljø, om hunder og katter og selvsagt om kjærlighet. Flott med en så innholdsrik serie på nynorsk, det har vi ventet på.

Realistisk

6. Ingen er ei øy – Kari Saanum

Bokomslag. Lettlest bok.
«Ingen er øy» Foto: OMNIPAX

Ingen er ei øy er siste bok i en trilogi av Kari Saanum. De to tidligere bøkene er Elefanten i rommet og Gråt,baby. Forlaget er Omnipax. 16 år gamle Kaia har en far som er alkoholiker. Det er vondt, flaut og pinlig og kan ikke snakkes om, ikke en gang til bestevenninnen. Kaia kommer ut av skallet sitt og får støtte av vennene etter hvert, og pappa aksepterer behandling. Det er likevel ikke greit når han møter opp sørpe full på skoleavslutningen når Kaia er ferdig med 10. klasse.

Disse bøkene har ikke fått så mye oppmerksomhet som de fortjener. Temaet er aktuelt både for ungdom som lever under lignende forhold som Kaia, for vennene deres og for de som ganske enkelt liker gode, realistiske fortellinger. Dessuten har det vært veldig få lettlestbøker med fokus på jenter – men det finnes jenter med lesevansker også, det må vi ikke glemme.

Litterære grøss

7. Død eller levande – Lars Mæhle

Samlaget har også startet en ny, lettlest serie for eldre barn og ungdom, Grøss & Gru. Utenpå ligner bøkene mye på Marg & Bein-serien, men bøkene holder en høyere litterær kvalitet, og de er laget i samarbeid med Leser søker bok. Det har foreløpig kommet tre bøker, og forfatterne er Lars Mæhle, Tor Arve Røssland og Laura Djupvik. Flere titler av kjente forfattere kommer til neste år.

Bokomslag. Lettlest bok.
«Død eller levande” Foto: SAMLAGET

Lars Mæhles bok, Død eller levande, er en spøkelsesfortelling med Simon som forteller. Simon har Evna. Han kan se ting som andre ikke ser og høre ting andre ikke hører. Pianospillet til Tyskaren for eksempel, gjenferdet som spiller i Bekkedalen, der ingen går frivillig. En kveld ringer det på døra da Simon og tvillingsøsteren Katrin er alene hjemme. Det er en gammel mann som trenger hjelp til å finne datteren sin, som forsvant 30 år tidligere. Han har lett over alt i de levendes verden sier han, nå trenger han hjelp til å lete hos de døde.

Det er jo opplegg til en historie som er mer enn skummel nok, men Lars Mæhle har enda mer på lager. Vi får fortalt en mørk historie med røtter tilbake til krigen, og den blir godt fortalt. Språket er knapt og virker godt gjennomarbeidet – suggererende og nesten poetisk midt oppi den grøssende skumle historien. Boka fungerer for mange lesere fra øverst på mellomtrinnet og oppover, for de som har nynorsk som hovedmål og for sidemålselever som kommer og spør etter «den tynneste boka du har på nynorsk». Vi får ikke vite alder på personene, og innholdet er ikke i nærheten av å være barnslig, så jeg vil si at «Død eller levende» fungerer helt opp i videregående skole ved behov. Det samme gjelder de andre titlene i serien.

Les flere boktips her

Del dette innlegget

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Les også

Libry Assist: Et unikt verktøy utviklet til Deichman

Alle bøkene i Oslos nye hovedbibliotek er satt opp på hyllene med hjelp fra det nyutviklede mobile og digitale verktøyet Libry Assist. Prosjektet og utviklingssamarbeidet med Deichman representerer en ny måte å jobbe med produktutvikling for Biblioteksentralen.

martin-kristoffer-bråthen-og-elise-conradi

Ut av filterboblene

Bibliotekenes digitale tjenester for opplevelser og kunnskapsformidling bør bygge på andre verdier enn de som styrer Amazon eller Netflix. Koronakrisen har gjort det tydeligere at bibliotekene må finne sin rolle i det digitale landskapet, mener Martin Kristoffer Bråthen og Elise Conradi.