Foto: copyright, Rawpixel.com/Shutterstock.com
Foto: copyright, Rawpixel.com/Shutterstock.com

7 tips til deg som bestiller bøker og læremidler til skolen

Mot slutten av skoleåret er det ikke uvanlig at hodet er fullt av ting som må ordnes. Er klassen klar for eksamen? Blir båten satt på vannet i tide? Og viktigst av alt, er alle bøkene for neste skoleår bestilt?

Hver vår og sommer tar BS Undervisning imot tusenvis av bestillinger av skolebøker og digitale læremidler som skal gjøres klare før skolestart. Innkjøpere på skoler over hele landet taster inn sine bestillinger i løpet av noen få hektiske uker. Når alt skal skje på en gang, er det fort gjort å glippe i de små detaljene. For å unngå å sitte med en stor feilbestilling og ekstra arbeid i august, kan det være lurt å titte på disse syv raske tipsene.

1. Utgave – Hvilket år er boka trykket?

Læremidlene fornyes fortløpende, men for at skolene skal ha mulighet til å fylle på klassesettene de allerede har, selges nye og gamle utgaver av samme titler parallelt. Lurt, ikke sant? Likevel hender det dessverre av og til at dette kan bidra til forvirring når man bestiller. Et godt tips er å dobbeltsjekke hvilket årstall du ønsker at boka skal være fra, før du trykker send.

2. Format – Digitalt eller trykt?

Husk også på at mange forlag leverer både digitale utgaver og lydbøker (CD), i tillegg til papirbok. Pass derfor på at du får med deg riktig format når du bestiller. Ønsker du den trykte versjonen av den valgte boka? Eller skulle du hatt det digitalt?

3. Versjon – Grunnbok eller oppgavebok?

I tillegg til utgave og format, kan det være verdt å merke seg at det også finnes ulike versjoner av enkelte bøker innenfor «bokseriene». Det vi kaller komponenter. I samme bokserie kan det finnes både grunnbøker og oppgavebøker, og selvfølgelig også lærerveiledninger. Det er fryktelig kjedelig å sitte med en haug lærerveiledninger når det du egentlig skulle hatt var grunnbøker.

4. Målform – Nynorsk eller bokmål?

De aller fleste bøker finnes både på nynorsk og bokmål. Dette kan være en vanskelig detalj å merke seg når man bestiller, men elevene vil nok straks oppdage det så fort bøkene deles ut. Unngå å bestille feil, ta en ekstra sjekk også på dette.

5. Digitale lisenser – Har du fornyet dem?

Har du husket å fornye de digitale lisensene? Hvis du har kjøpt lisenser for skoleåret 2018–2019 og ønsker å beholde dem for det kommende skoleåret, er det på tide å fornye disse. Det gjør du enkelt ved å sende en ny bestilling til BS Undervisning. Hvis du er usikker på hvilke lisenser du har kjøpt, kan du ta kontakt med BS Undervisnings kundesenter. De hjelper deg gjerne med å finne oversikt.

6. Bestillingsfrist – Bestill før 30. juni

Bestiller du innen 30. juni, blir bøkene pakket med en gang, og vil være klare for utsending andre uken i august. Venter du helt til august med å bestille kan du havne lenger bak i køen, og risikerer en senere utkjøring.

7. Har du mottatt ordrebekreftelse? – Da er det snart på tide med en is!

Dersom alt er i orden, er bestillingen klar til å sendes. Husk alltid å sjekke at du har mottatt ordrebekreftelse, og sjekk denne opp mot bestillingen din. Stemmer alt overens? Da er alt du trenger å gjøre å lene deg tilbake, og ta en velfortjent sommerferie.

Husk også at bestillinger kan gjøres gjennom hele sommeren, men BS Undervisning starter utlevering igjen først fra og med mandag 5. august (uke 32). Og du, dersom uhellet faktisk skulle være ute, har BS Undervisning gode returordninger. Kontakt BS Undervisning på 23 24 20 50, så finner vi en løsning sammen. God sommer!

Del dette innlegget

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Les også

Podkast fra barnebokdagen i Bibliotekenes Hus

Den 25. september arrangerte vi barnebokdag for 150 barne- og skolebibliotekarer. Nå kan du høre smakebiter fra noen av forlagene som presenterte bøker den dagen og få tilgang til barnebokhøsten via øret.

Digitale læremidler – hva er hva?

Bruken av digitale læremidler i undervisningen øker stadig, og med det dukker det også opp nye ord vi må forholde oss til. Noen har stålkontroll, mens andre kan oppleve det som vanskelig å få oversikt over mangfoldet av produkttyper og uttrykk. For hva er egentlig forskjellen på en Smartbok og en Unibok? Og hvordan var dette med Brettbok igjen?

DDB digitaliserer danske bibliotek

– De største kommunene kunne helt sikkert gjennomført digitaliseringen selv, men de mindre ville fått problemer med å holde følge, sier Glenn Leervad Bjørnhart, sekretariatsleder for Danskernes Digitale Bibliotek (DDB).