Kan man virkelig gå på blind date med en bok?
Spørsmålet meldte seg da vi i midten av november fikk en henvendelse fra Marie Alming på Deichman Bjørvika.
NRKs podkast Leseklubben skulle ha sesongavslutning med show i storstua på Anne-Cath Vestlys plass 1. Og i en av programpostene ville de benytte lesersørvis på scenen for å lage en «datingprofil» på den litterære smaken til programlederen og skuespilleren Kristoffer Olsen. Publikum skulle få være vitne til en blind date mellom programlederen og et utvalg bøker som samsvarte med profilen. Ideen var å bruke appelltermene i Forrigebok for sette sammen profilen.
Lesersørvis og Forrigebok har med tiden blitt et ordentlig radarpar. Så at de begge skulle brukes foran et publikum som strekker seg langt utover bibliotekarer og litteraturformidlere, var et spennende eksperiment. Et utvalg termer ble sendt over til arrangørene, og så var det bare å glede seg til show.
Leseklubben
Leseklubbens programleder Christine Lossius Thorin og skuespiller Kristoffer Olsen har kjent på en tiltagende frustrasjon over sviktende konsentrasjon og et ønske om å gjenfinne følelsen av å bli oppslukt av bøker. De har invitert «sofagriser, bokelskere og mobilscrollere» for å finne tilbake til lesegleden. Sammen med kjente stemmer som Live Nelvik og Henrik Fladseth har de denne høsten utforsket George Orwells 1984 og Maria Kjos Fonns Heroin chic. Dette er litteraturformidling med stort engasjement, mye humor og et ønske om å skape gode lesefellesskap Norge rundt. (Kilde: NRK.no)
Da kvelden for podkastens sesongslutning endelig kommer, er det er tydelig at dette formatet har slått an. Det er fullt på plassen foran musikkscenen i 3. etasje i Deichman Bjørvika, og flere stoler må hentes inn til nyankomne. Det knaskes pepperkaker og drikkes gløgg, og praten går om bøker og lesing. Helt foran ved scenen sitter medlemmer av bokklubbene «In medias res» og «Bokklubben grei». Dette er lesende vennegjenger som deler sin lidenskap med andre på Instagram og TikTok. De skal konkurrere i en uformell spørrelek om boka «1984».
Visste du at appeltermene også fins på nynorsk?
Rett bok til Kristoffer
Men først skal Kristoffer Olsen på stevnemøte med bind for øyene. Mathias Storm Wisløff, fra programseksjonen på Deichman, skal ved hjelp av lesersørvis og Forrigebok være Kirsten giftekniv å føre Kristoffer fram til den rette boka. Kristoffer har på forhånd fått sine preferanser beskrevet med appelltermer. Her dukker både Godt driv, Utenforskap og Ensomhet opp.
I tur og orden blir den håpefulle skuespilleren presentert for tre mulige dater. De utkårede er henholdsvis «Den lettrørte» – som viser seg å være romanen Jævla menn av Andrev Walden, «Den eksotiske» – selvbiografien Fri av Lea Ypi og «Den alternative» – romanen Jordboere av Sayaka Murata. Og siden gode bibliotekarer rundt om i det ganske land har lagt inn beskrivelser av sine leseopplevelser i Forrigebok-verktøyet, kan vi som publikum danne oss et bilde av bøkene som presenteres på storskjermen foran oss.
Kristoffer er i tenkeboksen, og han er tydelig av preget av valgets kval. Med støttende applaus fra salen, kan han endelig åpne øynene. Boken som skal være med ham hjem til jul blir Sayaka Muratas Jordboere.
De treffer på Godt driv, Utenforskap og Ensomhet. At boka også har fått beskrivelsen Forskrudd, Brutal og Urovekkende kan muligens forklare den litt betuttede begeistringen Kristoffer utviser da han endelig treffer sin utkårede. Så gjenstår det å se om dette blir et forhold av det varige slaget.
Bokdating
Dette tar oss tilbake til spørsmålet om man kan gå på blind date med en bok? Målt i engasjement og entusiasme fra sal og scene under kveldens arrangement, må svaret bli et ubetinget Ja!
Så blir det spennende å følge med på om bokdating tas til nye høyder i året som kommer. Det vi med sikkerhet kan slå fast, er at det mellom mennesker og bøker lett kan oppstå sterke følelser. Og da er det godt å konstatere at det finnes en metode som lesersørvis og et verktøy som Forrigebok, som kan hjelpe håpefulle lesere i deres evige søken etter en litterær hånd å holde i.