Det danskproduserte spillet Inside har fått overveldende positive anmeldelser i internasjonal presse, og både Tobias Staaby og Kristina Halvorsen har det blant sine favoritter i 2016.
Det danskproduserte spillet Inside har fått overveldende positive anmeldelser i internasjonal presse, og både Tobias Staaby og Kristina Halvorsen har det blant sine favoritter i 2016. Foto: Copyright, Playdead (utsnitt av skjermbilde)

Årets beste dataspill 2016

Ønsker du å kjøpe inn dataspill til biblioteket, men er usikker på hvilke? Vi har spurt spill-ekspertene Kristina Halvorsen og Tobias Staaby om deres beste tips.

– 2016 har vært et svært godt år, blant annet fordi flere folkefinansierte gründerutviklere har kommet på banen. Det er ikke bare de store, kommersielle spillutviklerne som leverer nye spill, sier Tobias Staaby. Han jobber som lektor ved Nordahl Grieg videregående skole i Bergen, men er også kjent som foredragsholder og en av bidragsyterne til bloggen spillpedagogene.no

Tobias Staaby har plukket ut spill der fortellingen er viktig fra sine beste spillopplevelser i år. Foto: Privat

Også Kristina Halvorsen, som er markeds- og kommunikasjonssjef i spillutviklerselskapet Krillbite og blogger på nettstedet spillpikene.no, trekker fram 2016 som et særdeles spennende år, også for norske spill:

– Det har kommet flust med spill som har truffet meg midt i hjertet, og jeg tror 2016 er året med flest norske spill utgitt noen gang. Klang, Through the Woods, Owlboy, Egggg, Manual Samuel, Gråtass ordner opp, Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama og Earthlock: Festival of Magic er alle norskutviklede spill som kom i år.

Kristina Halvorsen mener 2016 har gitt oss mange gode og varierte dataspill. Foto: Privat

Staabys 3 favoritter

– For meg er det narrative aspektet i spill viktig. Historien må være god. Jeg spiller ikke for å vinne og heller ikke så lenge av gangen som online-gaming krever. Jeg liker gjerne spill som kan spilles i en sitting, der jeg kan fortape meg i en verden som er annerledes enn den virkeligheten jeg har rundt meg, forteller Staaby og utdyper:

– Spill gir meg anledning til å gå inn i en rolle og være en annen. Innlevelsen er en sentral del av spillet, illusjonen må ikke brytes. Universet må overbevise og være detaljert.

Staaby har plukket ut tre av årets spill som sine favoritter.

1. Inside

Dette er et spill uten tekst som inviterer leseren til å tolke selv. Spillet starter med en gutt som jages gjennom en skog. Først tror vi at han jages fra noe, men etter hvert blir det klart at han like gjerne kan være på vei til noe. Et stykke ut i spillet kommer en plot-tvist jeg ikke skal røpe, og spillmekanikken kan nesten leses som en metafor. Det er som om spillet kødder med deg som spiller. Er gutten en helt annen enn den vi tror? Rammen rundt handlingen er mørk og dyster, og tematiserer blant annet eksperimenter med tankekontroll.

2. The Witcher 3: Wild Hunt – Hearts of Stone

Dette er den beste historien jeg har fått i et spill noen gang, og det overgår det meste som utgis av fantasy i noe format, spill, roman eller film. The Witcher 3 er basert på en romanserie av den polske forfatteren Andrzej Sapkowski, og har et utrolig detaljert univers. I Hearts of Stone, som er en utvidelsespakke til The Witcher 3, en ekstraepisode om du vil, spiller vi monsterjegeren Geralt, og universet er basert på historier og vesener fra polske folkemyter. Alvene i dette spillet minner lite om Tolkien! Dette er igjen et forholdsvis mørkt spill, men man kan spørre seg hvor grensene mellom det dystre og det realistiske egentlig går.

3. The Elder Scrolls V: Skyrim

Jeg tar den med siden en nypolert versjon av spillet kom i 2016. Dette er en fantasy-verden som er 25 kvadratmeter stor. Her kan du følge en narrativ linje, eller bare gå ut å gjøre det du har lyst til å gjøre, om det så bare er å plukke blomster. Her er det vel så mye verdenen jeg liker å besøke. Fortellingen er ikke like viktig.

Halvorsens 5 favoritter

– De aller beste spillene for meg er de med en god, kompleks historie som jeg kan bruke til å reflektere over mitt eget liv. Av sjangre liker jeg adventure, og miljøet må ikke være realistisk, men spillet må gi meg noe. Humor er dessuten viktig, om den er mørk eller lys, forteller Halvorsen, som har valgt fem spill hun mener har utmerket seg i år, ett av dem går igjen fra Staabys favoritter.

1. Firewatch

Dette er et spill med mye stemning som skapes gjennom fargebruk, lys, lyd og hvordan du beveger deg i spillets verden av skog og åpne landskap. Historien bygger seg opp mot stadig mer mystikk og spenning, og spillet drives i stor grad framover av følelser og emosjonelle valg. Hva er det hovedpersonen i spillet, en mann som jobber som skogvokter, har opplevd i sin fortid? Hvorfor er han der?

2. Uncharted 4: A Thief’s End

Dette er et langt mer actionpreget spill – her får du god bruk for evner som skytter, for eksempel. Men også dette spillet har en god historie i bunn, handler om relasjoner og har spektakulær natur. A Thief’s End er samtidig siste del i en spillserie og er helt klart en verdig avslutning.

3. Inside

Her er det verken tale eller mye interaksjon. Settingen er minimalistisk og mørk, der du spiller deg framover ved å utføre «puzzles» eller oppgaver. Et veldig åpent og spennende spill, som involverer sanser og refleksjon, opplevelse og tanke.

4. Owlboy

– Dette er et norskprodusert spill som er utrolig sjarmerende og visuelt attraktivt. Du må rett og slett se det for å skjønne hvor fint det er, hvor mye det er å oppleve og å se i dette universet. Det er action og skyting og utfordrende elementer samtidig som det er en flott fortelling. I bunn ligger en utrolig fin historie om vennskap, det å vokse som person og å gjøre hverandre sterkere.

5. Manuel Samuel

Det andre norskproduserte spillet på lista. Dette er et over the top tullete spill. Hovedpersonen Samuel har vært i en grusom bilulykke. For å overleve inngår han en avtale med Døden: Samuel kan få livet tilbake hvis han i 24 timer klarer å gjøre alt manuelt. Det vil si, det er vi som spiller som må gjøre absolutt alt manuelt for Samuel, vi må puste inn og puste ut for ham, løfte høyre bein, løft venstre, pusse tennene, kjøre bil, puste. Her er det masse humor – noe annet jeg liker er det sosiale aspektet, det er lagt opp til å spille det sammen med andre.

Staaby og Halvorsen holdt innlegg på avslutningskonferansen til prosjektet «Et løft for spill i bibliotek». Prosjektet har utviklet egne nettsider, #Gamebrary, med blant annet tips til spill-arrangementer på biblioteket.

Del dette innlegget

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Les også

Ny e-lydbokmodell er i gang

Utlånsappen BookBites, som brukes av en rekke bibliotek til å låne ut digitale bøker, har gjort alle nødvendige tilpasninger for å innføre ny modell for e-lydbøker. Bøkene kan bibliotekene bestille av Biblioteksentralen.

Podkast fra barnebokdagen i Bibliotekenes Hus

Den 25. september arrangerte vi barnebokdag for 150 barne- og skolebibliotekarer. Nå kan du høre smakebiter fra noen av forlagene som presenterte bøker den dagen og få tilgang til barnebokhøsten via øret.