Ifølge Nasjonal bibliotekstrategi 2020–2023 når bibliotekene ut til omtrent halvparten av befolkningen. Det er mye, men det betyr også at det er en stor gruppe de ikke når. I samme strategi er det et uttalt mål å nå fram til flere. Hvilken innvirkning har rekruttering på hvordan bibliotekene løser samfunnsoppdraget sitt?
Det som var avgjørende for å lykkes
– Vi må se på hvem som ikke besøker bibliotekene våre, og om vi kan ansette dem, sier Nesteren Hasani, biblioteksjef i Ålesund og tidligere fagleder for frivillighet på Furuset bibliotek og aktivitetshus i Oslo.
I et konkret eksempel fra Furuset forteller hun om hvordan de klarte å skape en møteplass for unge som vanligvis ikke bruker biblioteket. Nesteren deler sine tanker om hvordan det å ansette personer med rett kompetanse og bakgrunn var avgjørende for å lykkes med dette.
Å skape tilhørighet
En av dem som bidro til fulle hus på Furuset var Anas Jarrari. Som en av flere ungdommer gikk han fra å jobbe som frivillig i biblioteket til å bli ansatt som prosjektmedarbeider.
– Plutselig har du 40 ungdommer som pleide å henge ute, som nå henger på biblioteket. Og grunnen til det er at de har vært der såpass mye at de føler en tilhørighet, påpeker han.
Hva slags kompetanse trengs i biblioteket?
Vi har også spurt sosialantropolog og forsker Michelle Antoinette Tisdel om hvordan hvordan det bør rekrutteres til kulturfeltet for å sikre nødvendig kompetanse og gjennom dette løse bibliotekenes samfunnsoppdrag på best mulig måte.
Her finner du «Vi må tørre å si ja»
Du kan lytte til podkasten på:
Om Bibliotekpodden
Bibliotekpodden er en podkast fra Biblioteksentralen. Gjennom den vil vi gi konkrete eksempler på hva biblioteket betyr for den enkelte av oss og hvordan det bidrar til å løse utfordringer og skape robuste lokalsamfunn.
Vil du vite mer? Klikk her for å lese om første episode av podkasten.