Store og små er klare for å oppdage naturen. Både under turen og vel hjemme eller i klasserommet, er det fint å studere naturfenomenene. Her har vi plukket ut et knippe bøker som hjelper deg til å lære og skjønne mer av planter og liv. © Freepik.com

Bøker om naturen

Ikke en gang konronaviruset kan ta fra oss gleden over våren og naturen som våkner til liv. Og når skoler og barnehager åpner igjen, er det mange som planlegger mye utetid. Aud Kristine Johnsen i Biblioteksentralen har samlet et knippe bøker om natur og insekter som liten og stor fint kan bruke sammen.

Det er tid for å kose seg ute i naturen, på stranda, i skogen og i hagen. I tillegg til kosen er det mye morsomt og spennende å lære. Naturbøkene jeg skriver om her, kan du ha nytte av om det er til bruk i uteskole, barnehage eller fritidslesing. Flere av bøkene er supre å bruke for barn og voksne sammen.

Mer opptatt av grøss og gru enn kryp og natur? Les Aud Kristine Johnsens tips til ny krim for barn og unge.

Utforsk stranda

Anja Baklien har laget en serie naturbøker, oppslagsbøker mest for førskolebarn og barn nederst på småtrinnet, med enkel tekst og fine fotografier. Bøkene er oversatt fra svensk og utgitt på Gyldendal forlag. De er ganske små og hendige og egner seg derfor godt til å ha med på tur. Årets bok heter «Min første strandbok».

Vi kan lese om dyr, fugler og planter som lever på stranda, både ved saltvann og ferskvann. Hver art har fått et oppslag med to eller tre fotografier og om lag en halv side med informativ tekst. Skolebarn kan lese teksten selv, mens voksne kan lese den og formidle innholdet til de yngre barna. Visste du for eksempel at man i gamle dager brukte myrull som fyll i dyner og puter, men at det klumpet seg og ikke var særlig behagelig å sove i? Eller at kreps har blått blod? Hvert oppslag har også en rute hvor man kan krysse av for observerte arter og hvor og når du fant dem.

I fjor kom først «Min første blomsterbok», som jeg også liker veldig godt. Den er lagt opp på samme måte, og blomstene er sortert etter farge – blå, gule, rødlilla og hvite. Nydelige bilder og fin tekst også i denne. Senere i 2019 kom «Min første småkrypbok». Den er oversiktlig, lekker og informativ, og her er jeg enda mer imponert over fotografiene. Å være insektfotograf kan ikke være noen enkel jobb, men Anja Baklien klarer det med glans.

Fugl eller fisk?

Zeppelin forlag har akkurat kommet med to enkle faktabøker for barn, «Mine første fugler» og «Mine første fisker». De er skrevet og illustrert av svenske Emma Jansson, og artene er derfor aktuelle også i Norge. Fiskeboka tar for seg de vanligste fiskene i både ferskvann og saltvann, hvordan de lever og hva de spiser, og hvordan du best kan fiske dem. Bakerst i boka er en side med fakta om fisk og fiske, forklaringer på faguttrykk og tegninger av forskjellige fiskeredskaper. Nå vet jeg hva en wobbler er, jeg har jo til og med fisket en 3-kilos gjedde med en, men akkurat da var ikke navnet på redskapen det viktigste!

I fugleboka kan vi lese om noen av de mest karakteristiske fuglene fra forskjellige typer skandinaviske landskap – bokfink, svarttrost, vipe, linerle og gråhegre, for å nevne noen. Teksten er enkel og kort, bare noen få linjer med god skrift, som i fiskeboka. Tegningene er både vakre og svært innholdsrike. De viser oss hvilken landskapstype fuglene foretrekker og gjerne noen andre typiske arter, både planter og dyr. Bøkene kan brukes av og med barn fra 3 til 10 år.

Skogen

Trenger den voksne flere faktaopplysninger for sin egen del eller for å tilfredsstille spesielt interesserte barn, kan Cappelen Damms naturhåndbøker være gode å ha. Jeg liker serien fordi den har gode artsbeskrivelser og bilder. Bøkene er lette og raske å slå opp i og har et hendig format, noe som gjør dem greie å putte i sekken på tur.

Nå sitter jeg med «Skogen» av Kjetil Bevanger, som kom i ny utgave i fjor. De øvrige bøkene i serien er fra før 2010. Noen titler er utsolgt, og jeg håper de kommer på nytt, særlig de som er skrevet for norske forhold.

Insektenes hemmeligheter

Anne Sverdrup-Thygeson kjenner vi fra den Brageprisnominerte boka for voksne, «Insektenes planet», utgitt på Kagge forlag. I fjor kom hun med en flott bok for barn, «Insektenes hemmeligheter», også den på Kagge. Her finner vi ingen oppramsing av artsbeskrivelser, men fakta presentert i form av fortellinger i et engasjert språk, på samme måte som i voksenboka for de som kjenner den. Språket er enklere, men formuleringene er like klare, engasjementet og formidlingsgleden lyser minst like sterkt og humoren er like fremtredende. Vi får lære om hva et insekt er, hvordan de er konstruert, og alle de fascinerende egenskapene vi kan finne hos disse små krypene. Første kapittel heter «Kan du kjenne igjen et insekt?», deretter presenteres insektene etter hvor vi finner dem – i vannet, skogen, hagen, huset og verden. Det er også et eget kapittel om hvorfor insektene er viktige for oss. Jeg lærte masse! Boken er illustrert med vakre og informative akvareller av Nina Marie Andersen. De gjør boka til estetisk nytelse sammen med fin lay-out og lekker papirkvalitet.

Elever på mellomtrinnet kan lese boka selv, mens lærere og andre voksne kan lese den sammen med elevene på småtrinnet. Jeg vil tro at både tekst og bilder vil fascinere den interesserte voksenpersonen like mye som barna.

Og en til om småkryp

En fin bok å følge opp med etter «Insektenes hemmeligheter», er den rykende ferske «Hjelp småkrypene» av Kristine Kujath Thorp, utgitt på Ena forlag (del av Vigmostad og Bjørke). Dette er en lærerik, sjarmerende og morsom bok om hvordan barn kan hjelpe småkrypene med både husrom, mat og vann samtidig som de kan observere dem og lære. Hva med å bygge et Transylvania-hotell for edderkopper, for eksempel? Vi får oppgitt hva vi trenger av materialer og utstyr, trinn for trinn-beskrivelse og bilder av fremgangsmåten, forslag til dekor og menyforslag til hotellet. Foretrekker du et metamorfose-motell for sommerfugllarver, kan du lage det i stedet – eller kanskje en western-inspirert nektar-bar for bestøvere?

Ideene er mange, og de ser ikke ut til å være vanskelige å gjennomføre, utendørs eller innendørs – i et klasserom eller i barnehagen, eller hjemme. Teksten er enkel, og forfatterens egne illustrasjoner er både instruktive og herlig humoristiske. Selv vurderer jeg en variant av småkryp-badeland på balkongen. Der får jeg nok ikke besøk av rumpetroll med badering slik som på ett av oppslagene i boka, men jeg er likevel optimist. Kanskje det kan trekke flere gjester til insekthotellet jeg har fra før? I tillegg til å passe for en 58 år gammel insektglad bibliotekar er boka flott for barn i førskole- og småskolealder og veldig gjerne barn og voksne sammen.

Del dette innlegget

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Les også

Nå starter Biblioteksentralens leveranse av metadata til Nasjonalbiblioteket

‒ Vi er stolte over å være Nasjonalbibliotekets nye leverandør av metadata til norske bibliotek. For oss er dette en naturlig forlengelse av arbeidet med metadata som har vært del av virksomheten vår i over 60 år. Våre data utvikles hele tiden med bibliotekenes og lesernes behov i sentrum, sier Hans A. Vigen, administrerende direktør i Biblioteksentralen.