Foto: freepik.com

Bøker til halloween 2020

I år kan det være lurt å kjøpe godteriet selv og feire halloween med noen gode bokgrøssere. Aud Kristine Johnsen i Biblioteksentralen gir deg tips til nye grøssere for barn og ungdom.

Det er ikke til å komme fra at det blir en nedtonet halloween i år. Knask eller knep er ikke det lureste å gjøre over alt i disse korona-tider. Det er heller ikke anbefalt å avholde større arrangement, verken for store eller små. Men kos med godteri og skumle historier avpasset etter alder og tålegrense, i familier eller små grupper med venner, kan ingen ta fra oss – heldigvis! Jeg har grøsset meg gjennom noen passende bøker, og du får dem presentert her.

Se også engelske bøker til halloween for barn og ungdom i BS-katalogen (krever innlogging)

Blant alver og skrømt

Det er ikke ofte jeg skvetter når jeg snur en bok for å lese baksideteksten, men nøkken som er tegnet bakpå Dødens tjern (Cappelen Damm, 2020) av Sigbjørn Mostue fikk meg til å hoppe i kontorstolen. Boka er en fantasy/grøsser/miljøthriller for mellomtrinnet. Vi møter en moderne bonusfamilie. Mathias, Malin og pappa samt pappas nye kjæreste Ella og hennes datter Birgitte er på telttur i skogen. Stemningen er ikke den beste i utgangspunktet. For Mathias blir det ikke bedre av at noen han ikke kan se, begynner å mase på ham om at storesøster Malin er i fare og at de bør pelle seg hjem til byen. Det er bisnissen Børre som advarer, og vi får bli med Mathias, Børre og Birgitte på et skummelt og actionfylt eventyr på den andre siden – i den parallelle verdenen der alver, nisser, nøkker og skrømt lever.

Mostue har tatt leserne med inn i dette universet før, i trilogien Alvetegnet. Denne boka er litt enklere og kortere og er illustrert av Ketil Bleidin. Selv om handlingen og språket er enklere, er spenningen på plass. Det samme er humoren. Som i trilogien er det nissene som står for det meste av den. Børre og den temperamentsfulle nissekjerringa Otteline er noen herlige typer som jeg gjerne leser mer om.

Spøkelser i Edinburgh

Så har vi en skikkelig spøkelsesroman for samme aldersgruppe, Spøkelsenes by (Solum, 2020) av Victoria Schwab. Cassidy Blake, 12 år, tror hun skal feriere ved kysten som vanlig, og hun gleder seg. Der slipper hun nemlig unna de døde, som hun har sett og hørt, uten å kunne kontrollere det, fra den dagen hun falt i elva og nesten døde selv. Men den gang ei. Cassidys foreldre er spøkelsesjegere med egen tv-serie. Nå skal de til Edinburgh for å filme en episode, for det skal være veldig mange spøkelser der. Cassidy må være med. Med bestevennen Jacob som turkamerat er det ikke så ille, selv om det kompliserer saken at Jacob er død og det bare er Cassidy som ser og hører ham. I Edinburgh treffer de ganske riktig en haug med spøkelser og har mange skumle opplevelser. De treffer også Lara – ei jente som i likhet med Cassidy kan se de døde. Fra henne får Cassidy vite hva som er hennes oppgave og grunnen til at hun ikke døde i elva, men ble reddet av Jacob. Hun er bestemt til å hjelpe spøkelsene ut av mellomtilværelsen de er i, så de får fred.

Boka er spennende og ganske lett å lese, og godt oversatt av Inger Sverreson Holmes. I tillegg til spenningsintrigen får vi en introduksjon til Edinburgh. Vi får vite litt om hvordan de spiser (fritert) og hvordan engelsken deres er forskjellig fra amerikanske Cassidys språk. Lærdom lurt inn bakveien blir sjelden feil, og her fungerer det fint.

Grøss på biblioteket

Vi har også fått de første bøkene i to nye serier for yngre barn i høst. Spøkelsesjegerne (Omnipax, 2020) av Annika Widholm med illustrasjoner av Jonna Björnstjerna og oversatt av Cecilie Winger har handling fra biblioteket. Hanna og Amina er der med klassen. De kommer i snakk med en bibliotekar som forteller dem at biblioteket har sitt eget spøkelse, en bibliotekar som levde for hundre år siden og som aldri ble ferdig med å lete etter en forsvunnet bok. Jentene tar seg en tur på egen hånd for å jakte på spøkelser, og på veien finner de en veldig gammel bok. Kan det være …?

Både tekst og bilder er passe skumle for de yngste som akkurat har begynt å lese, og boka er ganske kort og kan gjerne leses høyt i forbindelse med halloween.

Dukkeskrekk

Pass deg for dukken (Aschehoug, 2020) er første bok i serien Skrekk og gru, skrevet av Mike Ford og oversatt av Torleif Sjøgren-Erichsen. «Skrekk og gru» er en butikk med leker og rariteter, nyåpnet og spennende for barna med mye å bruke lommepengene på. Men du risikerer å få noen nifse opplevelser med på kjøpet. Mara har bygget et nydelig dukkehus sammen med moren sin. Nå er hun på jakt etter den riktige beboeren, og dukken Charlotte virker perfekt. Men det viser seg at Charlotte ikke er en helt vanlig dukke. Hun er en minnedukke, laget til minne om en for lengst avdød jente, og hun har sine helt egne planer med Mara.

Dette er en skikkelig creepy historie som passer for tøffe gutter og jenter fra ca 9−12 år, gjerne de som liker seriene Svingens mørke verden og Marg & Bein.

Lovecraft-inspirert på Vestlandet

En helt annen slags bok er den grafiske romanen Tåke over Svartøy (Gyldendal, 2020) med tekst av Tore Aurstad og illustrasjoner av Andreas Iversen. Vi møter Jan, 14 år gammel i 1939. Han bor på et barnehjem i Oslo og jobber som visergutt. Alt han vil er å reise til USA, hvor han er sikker på at foreldrene hans befinner seg. En dag kommer en mann til barnehjemmet og begynner å stille spørsmål om en gutt ved navn Eger Læsø som skal ha bodd der. Jan sier ja til å hjelpe ham mot betaling – hver krone bringer ham jo nærmere amerikabilletten. Oppdraget fører ham til Vestlandet, til Svartøy utenfor Bergen, og det blir i overkant spennende og adskillig farligere enn han kunne tenkt seg. Det viser seg at Jans egen forhistorie er en helt annen enn han tror. Han tilhører et urgammelt folk som må leve i egne samfunn på havbunnen fordi menneskene frykter og hater dem.

Historien er spennende og godt oppbygd. Teksten er ganske lett å lese uten å være i nærheten av å være barnslig. Illustrasjonene er tidsriktige og herlig grøsne når det passer sånn. Universet er inspirert av blant andre H. P. Lovecraft. Hans bøker har jeg aldri turt å lese må jeg innrømme, men det hindret meg ikke i å nyte denne boka. Det tror jeg mange andre også vil gjøre, den passer fra ca 12 år og opp til voksne, både gode og utrente lesere.

En moderne klassiker

Jeg vil også minne om en fem år gammel bok som jeg vil kalle en klassiker. Det handler om Den store spøkelsesboka (Aschehoug, 2015) av Tom Egeland med illustrasjoner av Marius Renberg. I tillegg til en glimrende leksikondel med flotte artikler om en imponerende mengde med overnaturlige fenomener inneholder boka 13 nyskrevne spøkelseshistorier.

Historiene har en moderne setting, men er skrevet i tradisjonen fra de gamle mestere – og muntlige fortellinger som barn og ungdom har fortalt hverandre i generasjoner. Supre til høytlesning både til halloween og andre anledninger, men ikke glem å nyte illustrasjonene! De er virkelig utsøkte og passer perfekt til teksten.

Hovedmålgruppe er barn og ungdom ca 9−14 år, men boka kan gjerne leses og nytes også av voksne.

Et podkast-tips som avslutning

For å komme i den rette stemningen kan det kanskje være aktuelt å høre på en podkast? I sommer sendte NRK en herlig skummel serie som heter Grøss og gru. Den er laget for barn og ungdom og tar for seg skumle vesener fra skandinavisk folketro, fakta og historier fra både eldre og nyere tid.

Du finner alle de ni episodene på NRK radio.

Ha en god, grøssen og smittefri halloween alle sammen!

Del dette innlegget

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Les også

God jul!

Kjære alle i bibliotek og skole, takk for ekstraordinær innsats i 2020!