Foto: illustrasjonbilde, Shutterstock
Foto: illustrasjonbilde, Shutterstock

Den fascinerende hjernen

I fjor ble tyske Giulia Enders’ bok «Sjarmen med tarmen» en noe overraskende bestselger i mange land. Denne høsten er det et annet organ som utmerker seg blant bokutgivelsene. Ikke til forkleinelse for magen, men det er noe spesielt med hodene våre! Her er seks tips til bøker om det som rører seg i topplokket vårt.

1. Å dykke etter sjøhester

Hippocampus, som er det latinske navnet for sjøhest, er den delen av hjernen som brukes til å lagre og hente opp minner. Men kan vi egentlig stole på vår egen hukommelse? Søstrene Ylva og Hilde Østby, henholdsvis nevropsykolog og forfatter/journalist, har foretatt et dypdykk i hukommelsen vesen og vitenskapshistorie. Å dykke etter sjøhesterhar allerede fått en rekke gode anmeldelser, og ble nylig solgt til det canadiske forlaget Greystone.

2. Gjør ingen skade

Gjør ingen skade henter sin tittel fra den hippokratiske ed, og er britiske Henry Marsh’ memoarer fra livet som hjernekirurg. Han beskriver en krevende arbeidshverdag med hardt press og skjebnesvangre avgjørelser. Små feilsteg kan få alvorlige konsekvenser, og mye av boka er viet nettopp operasjonene som gikk galt. Konklusjon: å leve av å skjære i andre menneskers hjerner er ikke for alle!

3. Hjernen er stjernen

Hjernen er et komplisert organ. Den gir oss følelser, personlighet og muligheten til å kommunisere med hverandre. Men den kan også være svikefull: Den lokker oss til å ta dårlige valg og belønner avhengighet. I Hjernen er stjernen forsøker hjerneforsker Kaja Nordengen å forklare alt vi vet om hjernen på en enkel måte, og forteller hva vi selv kan gjøre for at den skal yte best mulig.

4. Når pust blir luft

Amerikanske Paul Kalanithi var nesten ferdig utdannet nevrokirurg da han fikk diagnosen uhelbredelig lungekreft. Over natta ble legen selv pasient. Når pust blir til luft handler om legekallet og spesialiseringen innen hjernekirurgi, forholdet mellom lege og pasient, det å blir far og å forberede seg på å dø. Paul Kalanithi døde i 2015, 37 år gammel, mens han fortsatt skrev på denne boka.

5. Hjernespenst

Hjernespenst inviterer Dag Einar Sommervoll på «en reise inn i hjernens ganger og irrganger». Forfatteren forklarer hvordan vi husker, forstår, snakker, leser og regner – og hva vi kan gjøre for å vedlikeholde og forbedre alle disse egenskapene.

6. Hjernen og tarmen

Det finnes selvsagt også en bok for dem som ikke fikk nok av tarmen i fjor, men likevel vil henge seg på årets trend. Hjernen og tarmen handler om den komplekse kommunikasjonen som går kontinuerlig mellom tarmens mikroorganismer og hjernen vår. Dette er nok for de spesielt interesserte, men den måtte med på lista!

Del dette innlegget

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Les også

Ny e-lydbokmodell er i gang

Utlånsappen BookBites, som brukes av en rekke bibliotek til å låne ut digitale bøker, har gjort alle nødvendige tilpasninger for å innføre ny modell for e-lydbøker. Bøkene kan bibliotekene bestille av Biblioteksentralen.

Podkast fra barnebokdagen i Bibliotekenes Hus

Den 25. september arrangerte vi barnebokdag for 150 barne- og skolebibliotekarer. Nå kan du høre smakebiter fra noen av forlagene som presenterte bøker den dagen og få tilgang til barnebokhøsten via øret.