Søk Asset 1 Meny Asset 1
copyright, Black Jack/Shutterstock
Vis bildetekst

– Det er ganske avgjørende om du har Smartboard eller ikke

På Hakadal ungdomsskole har ikke elevene hver sin PC. Likevel er den digitale delen av undervisningen helt sentral, forteller lærer og inspektør Trine Grenne.

– Det er Smartboard i alle klasserom, og vi bruker det både som tavle og som storskjerm, der vi i tillegg kan skrive direkte inn på nettsider.

– Vi opplever at det faglige utbyttet blir mye bedre når vi kan formidle virkeligheten direkte, med bilder og filmer hentet rett ned fra nettet. Dette er en form som elevene er vant til, og det er god læringseffekt i å gjøre undervisningen visuell og levende. Timene blir rett og slett mye mer spennende, og da er det lettere å ta til seg kunnskap.

Trine Grenne, lærer og inspektør ved Hakadal ungdomsskole

Fem datarom

– Selv om elevene ikke har hver sin PC, er det god anledning til å bruke digitale læremidler på skolen. Fem datarom er tilgjengelige, så hele klassen kan jobbe sammen om definerte oppgaver. På denne måten har vi også litt mer kontroll på bruken enn hvis elevene skulle ha hver sin PC.

– For elever med spesielle behov er de digitale læremidlene til veldig stor hjelp, for eksempel i form av smartbøker til elever med dysleksi.

Bruker smarttelefoner

Det har blitt praksis på mange skoler at skoledagen skal være mobilfri. På Hakadal ungdomsskole brukes det også mobilhotell, men de har samtidig sett at elevene mange ganger kan bruke sin egen mobiltelefon på en positiv måte i undervisningen.

– For eksempel har vi god erfaring med å la elevene løse quizer på mobilen i stedet for mange tradisjonelle små prøver. Det er morsomt og motiverende å jobbe med. I enkelte fag, som matematikk, brukes det apper som har veldig god læringseffekt.

Digital læringsplattform

It’s learning brukes som plattform for den digitale delen av undervisningen. Den gjør det enkelt for elevene å kommunisere digitalt, bruke ressurser, levere inn prøver og drive skolearbeidet sitt.

– Det er ingen tvil om at bruken av digitale læremidler kan gjøre undervisningen mer engasjerende, tilgjengelig og effektiv. Men det er heller ingen tvil om at læreren fortsatt er den aller viktigste brikken! Måten undervisningen legges opp, og relasjonene mellom lærer og elever, er helt avgjørende. Slik vil det nok være også framover.