Søk Asset 1 Meny Asset 1
Seks stykker står klare på scenen for en litt annerledes speed dating (f.v.): Gro Hovland, Kjetil Hillestad, Ellen Sofie Enge, Katriina Strandwall, Magnus Eye og Hilde Papatzacos.
Foto: Tor Bekkevold
Vis bildetekst

Det er lov å skryte av seg selv

Spesielt på speed dating. På Tr*ffpunkt gjaldt det å by på seg selv da nyhetene i Mikromarc skulle presenteres.

– Vi har ikke utviklet en dating-app om det er noen som lurer på det, men vi har invitert dere på speed dating, forklarer Kjetil Hillestad, administrerende direktør i Bibliotekenes IT-senter (Bibits). Han presenterer fire ivrige speed datere, to fra Mikromarc Brukerstyre og to fra Bibits, som skal imponere 260 lydhøre bibliotekansatte fra Norge, Sverige og Finland.

Målet med speed dating for næringslivet er at deltagerne kan skape nye relasjoner.

Imponer motparten

På speed date gjelder det å imponere, og selvskryt er fullt lovlig. De fire daterne har kun få minutter på seg til å presentere sine nyheter, så det gjelder å være effektiv og rask.

– Let the dating begin, annonseres fra Hillestad, og kurskoordinator i Bibits, Ellen Sofie Enge, er først i ilden.

– Hvordan ha kontroll på bøkene, men likevel la dem flyte og sveve fritt, spør Ellen Sofie. Hun forklarer hvordan fellesbaser og bibliotek med flere enheter som ønsker omfattende samarbeid, nå har mulighet til å ha en flytende bestand hvor eksemplarer skifter fast plassering etter hvor de blir levert inn. Funksjonen settes på eksemplarnivå, og man lar bøkene være der de er inntil det er bruk for dem.

– Det skal ikke fraktes bøker unødig. Dette er det grønne og miljøvennlige Mikromarc, supplerer Kjetil.

Det skal ikke fraktes bøker unødig. Dette er det grønne og miljøvennlige Mikromarc.

En smart rabbiner

Da var Tr*ffpunkts speed dating sparket i gang, om enn i noe annen form enn den gang den ortodokse rabbineren Rappi Yaacov Deyo i 1998 ønsket å hjelpe single jøder i Los Angeles til å finne seg en make. Den kvelden på Peet’s Coffee & Tea i Beverly Hills ble verdens første speed date arrangert. I dag arrangeres speed dating over hele verden, og  i alle mulige former.

– Jeg har ingen stor, flott nyhet, men en liten søt en, forteller nestemann ut, Magnus Eye, som er kundekonsulent i Bibits.

– Det er å bytte påloggingsenhet fra skranken, så du slipper å logge ut og skrive passordet på nytt. Du kan for eksempel gå på fil-menyen og søke opp og bytte enhet direkte. Dette er spesielt nyttig om du ønsker å endre innstillinger på en annen bibliotekenhet enn den du er på, og den er spesielt tilegnet bokbusser, de kan nå bytte enhet etter hvert stopp de er på, forklarer Magnus videre.

– Den er også veldig smart for skoleadministratorer for eksempel, som jobber litt her og der, skyter Gro Hovland inn, styreleder i Mikromarc Brukerstyre og bibliotekleder ved Mysen videregående skole.

Nå kommer det en funksjon i Mikromarc, hvor man kan sende ut en påminnelse til alle lånetagere som har ubetalte avgifter, før foreldelsesfristen på tre år er gått ut.

Fang lytternes oppmerksomhet

Målet med speed dating for næringslivet er at deltagerne kan skape nye relasjoner. Det er tre spørsmål en må tenke på for å kunne selge seg selv effektivt. Hva vil du si, hvem skal du snakke til og hvorfor vil du si det. Når har du tenkt gjennom hvilken reaksjon du ønsker å få fra mottakeren, bør du starte med en setning som fanger lytterens oppmerksomhet. Det hadde nestemann ut tenkt på: Hvem vil ikke få inn pengene sine?

– Bibliotek som har mange brukere med ubetalte avgifter på kontoen sin, kan effektivt få sendt ut påminnelser. Nå kommer det en funksjon i Mikromarc, hvor man kan sende ut en påminnelse til alle lånetagere som har ubetalte avgifter, før foreldelsesfristen på tre år er gått ut. Da blir denne aktivert igjen, og vi får en ny mulighet til å kreve inn pengene våre. Men før man kan gjøre dette første gang, tar man kontakt med brukerstøtte, som da fjerner alle krav som er foreldet og som man ikke kan kreve inn, forklarer Katriina Strandwall fra Vaasa stadsbibliotek i Finland, og styremedlem i Brukerstyret.

Gro sier seg enig. Hun mener at ideelt sett burde alle betale med en gang, men slik er ikke virkeligheten.

– Nå får vi mulighet til å fange dette opp før kravet blir foreldet, det er noe mange folkebibliotek kan trenge, mener styrelederen.

Det betyr at vi skal kunne bruke hele Mikromarc på mobil, nettbrett, pc og Mac gjennom ett nettgrensesnitt.

Klar tale

På date er det viktig å være klar, og få tydelig frem hva man ønsker seg.

– Dette vil vi ha, det hadde vært gøy! utbryter Hilde Papatzacos fra Våland skole. Hun er siste kvinne ut i speed date’n og ønsker seg muligheten å koble seg til Nasjonalbibliotekets autoritetsregister for navn. Gro Hovland ser også for seg at mest mulig informasjon da blir lik på flest mulig steder, og kanskje med færre skrive- og stavefeil.

Kjetil kan i grunn ikke bli mer enig, men det ligger i planene for versjonen som kommer til våren. Han kan nemlig fortelle om en rekke andre prosjekter som ligger på tegnebrettet. Som for eksempel en mobilutgave av hele Mikromarc.

– Det betyr at vi skal kunne bruke hele Mikromarc på mobil, nettbrett, pc og Mac gjennom ett nettgrensesnitt. Dette er en stor og komplisert oppgave, som krever mye tankevirksomhet, for når mye informasjon skal plasseres på en bitteliten skjerm, er det viktig at informasjonen legges på riktig sted på den lille skjermen. Og når man skal gå fra en bitteliten skjerm til en litt større skjerm, så er det viktig å tenke hvilken tilleggsinformasjon vi må ha på plass nå, forklarer han.

Ny personlov

– I tillegg vil vi lage rutiner og sende ut informasjon om hvordan vi skal forholde oss til EUs nye forordning om personvern, The General Data Protection Regulation (GDPR). Det betyr at vi og Mikromarc må forholde oss til et nytt regelverk for personvern. Det nye regelverket gir virksomheter nye plikter og enkeltpersoner nye rettigheter. Vi kommer til å lage rutiner, og sende ut informasjon om hvordan ting skal lagres, og hvilke rutiner det blir for sletting. I tillegg vil vi gi informasjon om hva dere skal svare om låntagerne og de offentlige myndighetene spør, avslutter Kjetil Hillestad.