Flere av vårens bøker tar for seg mulighetene som ligger i overgangsalderen, som tradisjonelt er en livsfase mange kvier seg for å snakke om og enda flere uroer seg for. Foto: illustrasjonsbilde, copyright, SpeedKingz/Shutterstock.com
Flere av vårens bøker tar for seg mulighetene som ligger i overgangsalderen, som tradisjonelt er en livsfase mange kvier seg for å snakke om og enda flere uroer seg for. Foto: illustrasjonsbilde, copyright, SpeedKingz/Shutterstock.com

Er overgangsalderen det store boktemaet denne våren?

Hetetokter, humørsvingninger og hormoner som løper løpsk: Alle kvinner skal gjennom det, få snakker om det. Overgangsalderen omtales som et av vår tids siste tabuer, men kanskje er dette i ferd med å endre seg? I løpet av våren kommer det overraskende mange bøker om temaet. Vi gir deg oversikten!
Foto: Font forlag

Overgangsalderen. Alt du trenger å vite

Danske Lotte Hvas er lege og forsker med overgangsalderen som spesialfelt. Hun har skrevet en håndbok som forklarer hva som faktisk skjer med kroppen, oppklarer de vanligste mytene og setter overgangsalderen inn i et kulturelt, sosialt og biologisk perspektiv. Hvas legger vekt på at dette er en naturlig livsfase som ikke skal sykeliggjøres, men heller ikke forties.

Foto: Cappelen Damm

Overgangsalderen. Ingen undergang

Marina Benjamin henter inspirasjon i litteratur, medisin og filosofi når hun skriver om de fysiske og mentale endringene overgangsalderen fører med seg. Er det egentlig så ille å ikke lenger være ung? Benjamin, som selv brått havnet i overgangsalderen etter en operasjon, tar for seg både tabuene og mulighetene man står overfor i årene mellom ung og gammel.

Foto: Vigmostad & Bjørke

Helserevolusjonen

Forfatter og journalist Maria Borelius var 52 år da hun merket at noe hadde endret seg: Hun følte seg trøtt, sliten og gammel. Etter mye research bestemte Borelius seg for å legge om til en antiinflammatorisk livsstil, og fant ut at dette hjalp henne å håndtere overgangsalderen på en bedre måte. I denne boken deler hun tips om riktig mat, trening og filosofien rundt sin nye livsstil – som blant annet inkluderer solnedganger, urgamle indiske helsekurer og langlivssekter.

Foto: Gyldendal

Midtlivsdietten

Kan plagene mange kvinner opplever midtveis i livet dempes ved hjelp av riktig mat? Ja, mener Mimi Spencer og Sam Rice. De har laget en bok med 150 oppskrifter på mat som kan ha en positiv effekt på blant annet nattesvette og hetetokter. Som bonus lover forfatterne både bedre helse og bedre humør!

Foto: Cappelen Damm

Mat for hormoner i balanse

Hormonvennlig mat er også tema for neste bok på lista. Den kombinerer fakta og råd om hormonelle plager med oppskrifter på retter som kan lindre dem. Forfatterne, en kostholdsrådgiver og en spesialsykepleier, forklarer hvordan de riktige råvarene og næringsstoffene kan bidra til vektnedgang, bedre humør og mindre stress.

Foto: Cappelen Damm

Kropp i balanse

Hormonbalansen er avgjørende for hvordan vi fungerer og føler oss, skriver den amerikanske legen Sara Gottfried. Boken hennes er rettet mot kvinner i alle aldre, men har en egen del viet overgangsplager. I stedet for å ta piller mot problemene, viser Gottfried hvordan hormonbalansen kan gjenopprettes ved hjelp av kosttilskudd, urteterapi og målrettede livsstilsendringer. Bedre søvn, sexlyst og økt livsgnist er belønningen.

Foto: Kagge forlag

Hvor vanskelig kan det være?

Overgangsalderen er et hittil lite omtalt fenomen også i skjønnlitteraturen. Men når vi nå møter Kate Reddy igjen, femten år etter Jeg fatter ikke hvordan hun får det til, nærmer hun seg 50 år og plages av hormoner på ville veier. I Kates hode er det å fylle 50 det samme som å bli usynlig. Dette, kombinert med krevende tenåringsbarn og ditto aldrende foreldre, gjør livet hennes mer komplisert enn noen gang.

Nye bøker på engelsk om overgangsalderen

Abernethy, Kathy: Menopause

Earle, Liz: Good menopause guide

Earle, Liz: Healthy menopause

Stewart, Maryon: Natural menopause plan

Bestill bøkene fra BS-Katalogen nr. 6 uke 6 i Biblioteksentralens nettbutikk (krever kundenummer)

Del dette innlegget

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Les også

Tjenestedesign skal gi folk en enda bedre opplevelse av biblioteket

Hun har lang og solid erfaring med store digitale prosjekt og har blant annet jobbet for Microsoft med fokus på brukeropplevelser. Tjenestedesigner Katrine Svela er Biblioteksentralens nye ressurs og skal hjelpe bibliotekene med å skape gode opplevelser for både ansatte og brukere.

3 ungdomsromaner om kjærlighet

Det er ikke vanskelig å leve seg inn i ungdommens lengsler og savn i disse dager der en fest kan bety fordømmelse og et kyss føles forbudt. Aud Kristine i Biblioteksentralen har derfor plukket ut tre romaner der du i alle fall kan lese om sitrende forelskelse og komplisert kjærlighet. Og det uavhengig av om den du elsker er gutt eller jente!

Bokdagene arrangeres i høst som podkast

Bokdagene våre er en populær tradisjon som vi elsker å arrangere, men i høst kan vi ikke samle bibliotekarer fra mange forskjellige bibliotek i huset vårt. Til det er situasjonen med korona og smittespredning for alvorlig. I stedet lager vi bokdagene som podkast.