Søk Asset 1 Meny Asset 1
vasa-stadsbibliotek
Vasa stadsbibliotek
Foto: Jussi Tiainen
Vis bildetekst

Gode erfaringer i Vasa

Hvor godt fungerer Mikromarc, egentlig? For å finne ut det, spurte vi noen med førstehåndskjennskap til systemet. Hos Vasa stadsbibliotek, som ligger i den tospråklige byen Vasa, helt vest i Finland, har de hatt biblioteksystemet i bruk en stund. De opplever enklere arbeidsdager.

– Vi tok systemet i bruk i desember 2014. Naturligvis knyttet det seg stor spenning til om det gikk knirkefritt å innføre systemet, men det har det gjort, og arbeidshverdagen har blitt enklere!

Det kan Katriina Strandwall ved Vasa stadsbibliotek fortelle. Hun er avdelingssjef ved biblioteket som teller hovedbibliotek, 8 filialer, 16 skolebibliotek og 1 bokbuss. En ikke ubetydelig første kunde, nå som biblioteksystemet Mikromarc også inntar Finland.

– Vi er et stort bibliotek med 350 000 titler og 605 000 eksemplarer, så behovet for support og god implementering var stort. Og supporten var god gjennom hele prosessen, og har også vært det i fortsettelsen. Vi valgte Mikromarc fordi systemet virket intuitivt, men også på grunnlag av kvalitet, pris og driftskostnader.

Katriina Strandwall ved Vasa stadsbibliotek

FaktaboksAsset 1

• Vasa er en by og kommune i Österbotten i den vestlige delen av Finland.

• Vasa har 67.619 innbyggere (31.12. 2015)

• Kommunen er tospråklige, med finsk som majoritetsspråk og svensk som minoritetsspråk.

Kilde: www.vaasa.fi/sv

Ett og et halvt år etter – hva nå?

– Når tilbakemeldingene fra personalet er at vi sparer tid og at systemet er enkelt i bruk, kan vi vel kalle det en suksess, fortsetter Strandwall.

En utfordring for Vasa stadsbibliotek var en arv fra kommunesammenslåing, med parallelle systemer, doble posteringer og unødvendig bruk av tid.

– Der vi hadde to ulike systemer hvor mye tid gikk bort til å oppdatere mot to formater, har vi nå flyttet alt over til ett system som til gjengjeld er mye enklere, både i opplæring og bruk. Vi har dessuten en dobbel utfordring i å være en flerspråklig kommune med hovedvekt på finsk og svensk.

Letter hverdagen

Mikromarc er integrert med flere 3.parts-systemer, noe Strandwall bemerker som positivt.

– Ja, vi kan for eksempel nevne modulen som sørger for integrasjon mot innkjøpssystemer. Det fungerer smidig og oppdateres automatisk mot våre databaser. Før var hverdagen slik at vi matet inn titler og informasjon manuelt mot våre systemer, først etter at innkjøpet var gjort. Nå snakker innkjøpssystemet og Mikromarc «samme språk», og det går automatikk i det. Logistikken har blitt enklere.

– Men mest av alt setter vi pris på at systemet støtter oss i vår kjerneoppgave, nemlig formidling av kunnskap og leseglede, avslutter Katriina Strandwall.

Les mer: Mikromarc utvikles av Bibliotekenes IT-senter, som har mer informasjon om biblioteksystemet som brukes av over 2000 bibliotek i Norden.