Foto: illustrasjonsbilde fra Shutterstock.com
Foto: illustrasjonsbilde fra Shutterstock.com

Grønn hverdag

Fem nye bøker om en mer miljøvennlig livsstil.

En undersøkelse fra Framtiden i våre hender viser at mange nordmenn er villige til å redusere eget forbruk av miljø -og klimahensyn. Vi vil kjøpe mindre, reparere framfor å kaste og bruke naturressursene på en bærekraftig måte. Men hvor skal vi begynne? Et knippe av vårens nye bøker hjelper oss på veien.

1. Livet uten plast 

Er det mulig å spise, drikke, handle, dyrke og vaske helt uten miljøverstingen plast? Livet uten plast av Anneliese Bunk og Nadine Schubert er en guide til hvordan man kan gjøre nettopp det. Plast forurenser naturen og verdenshavene våre, og overføres til maten vi spiser og hygieneproduktene vi bruker. Konsekvensene for miljøet og for helsen vår er alvorlige. Boken gir blant annet tips om smart dagligvarehandel og produkter du absolutt bør unngå å kjøpe.

Bok om en mere grønn hverdag. Tittel: Livet uten plast.
Foto: Gyldendal

2. Naturligvis

Dette er boken for alle som har lyst til å leve mere grønn hverdag, men som trenger litt hjelp til å komme i gang. Zoolog og økolog Hanne Cecilia Aass viser hvordan du kan gjøre en innsats for miljøet med små og overkommelige grep i hverdagen. Naturligvis tipser blant annet om hvordan du kan dyrke dine egne urter og grønnsaker, høste ville vekster i naturen, lage kosmetikk uten giftstoffer og hjelpe smådyr ved å bygge insekthotell, fuglekasser og flaggermushus.

Bok om en mere grønn hverdag. Tittel: Naturligvis - Inspirasjon til en grønnere hverdag.
Foto: Cappelen Damm

3. Reparasjonsboka

Har favorittbuksa fått tynnslitte knær? Eller titter stortåa ut fra et hull i sokken? Det er likevel ingen grunn til å kaste klærne i søpla, mener Ellen Marie Tesaker. Hun har skrevet Reparasjonsboka, som er en praktisk håndbok om hvordan du reparerer og tar vare på klær. Stopping, lapping eller en ny glidelås kan gjøre underverker for velbrukte plagg. Forfatteren er opptatt av gjenbruk og å se det vakre i det reparerte. Som en bonus kan reparasjonene være en fin anledning til å sy om og gjøre plagget litt mer personlig.

4. Grønne greier

Også barna har mye å bidra med i kampen for et bedre miljø, og mange av dem kjenner allerede tegneserien Grønne greier fra Aftenposten Junior. Forfatterne Ole Mathismoen og Jenny Jordahl (som også er bokens illustratør) figurerer selv i tegneserien, der de ikke bare forklarer kompliserte miljøproblemer på en enkel måte, men også gir konkrete tips til hvordan vi kan bidra til å løse dem. I Grønne greier kan nysgjerrige og handlekraftige barn få vite mer om hvordan vi kan minske plastforurensing, ta vare på dyr i naturen og mye mer.

Bok om en mere grønn hverdag. Tittel: Grønne greier.
Foto: Ena

5. Viltvoksende og velsmakende

Viltvoksende og velsmakende er bare én av flere bøker om ville vekster som gis ut på norske forlag i vår. Å bruke vekster fra naturen er både bærekraftig og bra for kroppen, skriver Lisen Sundgren. Hun er herbalist og naturfilosof, og har skrevet denne feltguiden til hvilke vekster du bør se etter. Nesten 100 arter beskrives med kjennetegn, når de bør høstes, smak, tilberedning og oppbevaring. Det du plukker kan for eksempel brukes i smoothier, salater, sauser og bakst. Boka har også mange tips til hvordan du kan bruke vekstene til å lage hudpleieprodukter, i tillegg til andre bruksområder i hjemmet.

Forlag: Gyldendal

Er biblioteket ditt klar for enda flere tips om grønn hverdag?

Meld deg på som abonnent av BS-katalogen, som er Biblioteksentralens nyhetsbrev om nye og kommende utgivelser innen litteratur og film. I uke 16, 2018 er grønn hverdag tema i BS-katalogen med oversikt over enda flere bøker enn de fem i denne artikkelen.

Del dette innlegget

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Les også

Ny e-lydbokmodell er i gang

Utlånsappen BookBites, som brukes av en rekke bibliotek til å låne ut digitale bøker, har gjort alle nødvendige tilpasninger for å innføre ny modell for e-lydbøker. Bøkene kan bibliotekene bestille av Biblioteksentralen.

Podkast fra barnebokdagen i Bibliotekenes Hus

Den 25. september arrangerte vi barnebokdag for 150 barne- og skolebibliotekarer. Nå kan du høre smakebiter fra noen av forlagene som presenterte bøker den dagen og få tilgang til barnebokhøsten via øret.