Gigseat er en norskprodusert sitteløsning som er utviklet spesielt for naturlige og bygde amfier. Setene tåler belastning opp til flere hundre kilo, er enkle å stable og tar svært liten plass når de ikke er i bruk.
Gigseat er en norskprodusert sitteløsning som er utviklet spesielt for naturlige og bygde amfier. Setene tåler belastning opp til flere hundre kilo, er enkle å stable og tar svært liten plass når de ikke er i bruk. Foto: Bernt Ståle Kristiansen

Innovativ og allsidig sitteløsning

Perfekt for aktiviteter og arrangement i bibliotek, museum, skole og barnehage.

Når gründer Marianne Texmo viser fram sitteløsningen Gigseat, er folks umiddelbare reaksjon: «Genialt!» Litt etter følger ofte: «At ingen har tenkt på det før!»

Marianne trodde selv hun hadde fått ideen til en stol som allerede var utviklet. Hun var gått lei av å sitte vondt på konserter og idrettsarrangement. Hun drømte om en lett, bærbar stol som gjorde at hun satt godt i amfier og bakkehelninger. Hun var sikker på at hun ville finne det enkelt med et søk på Google, men fikk ingen gode treff. Da heller ikke Patentstyret eller Innovasjon Norge fant det Marianne tenkte på, bestemte hun seg for å satse selv.

Faktaboks

• Gigseat er et sete (eller stol uten bein) laget i miljøvennlig plast som er tilpasset bruk både innendørs og utendørs.
• Marianne Texmo har utviklet setet sammen med EGGS design, Minoko design og designstudioet by north.
• Gigseat ble lansert under musikkfestivalen Norwegian Wood i 2014.
• Gigseat vant priser i klassene «Urban Architecture and Public Spaces» og «Sports and Outdoor Equipment» under Red Dot Award i 2015.

Et sete du kan ta med deg overalt

– Jeg ønsket å lage noe som var intuitivt, lekkert, praktisk og enkelt. Og jeg ville være sikker på at produktet var noe som kvalitets- og designmessig ville bli mer enn en flopp. Dette ville jeg rett og slett gjøre ordentlig, sier Marianne på telefon fra Bodø hvor hun og firmaet hennes holder til.

Så ordentlig ønsket Marianne å gjøre det at hun sluttet i jobben hun elsket som norsk- og engelsklærer, og tok opp lån for å utvikle ideen videre. Hun knyttet til seg profesjonelle designteam og testet ut ulike prototyper. Det endelige resultatet ble en stol med stort brukspotensial.

Marianne Texmo utviklet i første omgang sitteløsningen Gigseat fordi hun selv var lei av å sitte vondt på kultur- og idrettsarrangement. Her ses hun sammen med den ferdige løsningen. Foto: Karoline O A Pettersen

Flere sitteløsninger i én

Sett i profil er Gigseat formet som en klassisk unbrako-nøkkel. Sitter du på langsiden passer stolen utmerket til bakker som skråner, brede trappetrinn, benker og amfier. Du kan snu setet opp ned for å tilpasse det til ulike helninger. Snur du på setet og sitter på kortsiden, får du en vippestol du kan bruke på flatmark og gulv.

– Jeg skjønte allerede under lanseringen på Norwegian Wood at setet kunne brukes på måter jeg ikke hadde forestilt meg. Jeg gikk rundt og så på hvordan folk brukte det, hvordan de snudde rundt på det. Folk kom bort til meg og sa at dette også måtte kunne brukes innendørs.

Senere har Marianne fått hundrevis av tilbakemeldinger. Folk bruker det i kajakken, på skogsturer, i båten, på benker uten rygg og på snø. Og setet har nå også blitt fanget opp av kultur- og læringsinstitusjoner.

Stolene kan leveres i sett à 16 stk. i smart transportforpakning med bærehåndtak og lokk. Da går det raskt å håndtere, stable og lagre setene. Foto: Karoline O A Pettersen

Arenautvikling som tar vare på bibliotekets identitet

Det første biblioteket som kontaktet Marianne, var Stjørdal bibliotek. I likhet med mange kultur- og skolebygg har Stjørdal et innendørs amfi. De trengte derfor noe som raskt og enkelt kunne gi bedre sitteløsninger ved behov. Gigseat var perfekt.

– Det moderne publikum trenger komfort. Samtidig ønsker ofte arrangøren å bevare det arkitektoniske uttrykket. Setet fås i mange ulike farger og har også en utforming som gjør at du kan implementere det i stedets identitet, enten bygget er moderne eller gammelt og ærverdig. Når arrangementet er over, kan du enkelt pakke og lagre setene uten at de opptar mye plass.

På Stjørdal bibliotek brukes Gigseat blant annet til arrangement på amfiteatret. Setene kan settes ut og stables sammen i løpet av noen minutter. Foto: Odd Petter Haugseth

Et møbel som inviterer til lek og læring

Marianne får også henvendelser fra barnehager og skoler som bruker setet til høytlesingsstunder og uteskole. Barn begynner intuitivt å utforske stolen, og den er så lett at de selv klarer å bære den med seg. Her kommer også Mariannes bakgrunn som lærer inn – hun ser umiddelbart hvordan Gigseat kan brukes i pedagogisk sammenheng.

– I skole og barnehage er det ikke uvanlig å dele inn etter alder eller bruke fargekoder for å tydeliggjøre tilhørighet. Har man et sett med ulike farger kan Gigseat bidra til denne typen strukturering. Setene bidrar dessuten til å skape orden i en pedagogisk situasjon ved å tilby en stille, konkret og avgrenset sitteplass for barn som ofte blir urolige når de sitter rett på bakken eller på gulvet.

Gigseat på høykant: I denne posisjonen er setet en ypperlig løsning for samlingsstunder, gruppeaktiviteter og høytlesning for småfolk og ungdommer. Foto: Karoline O A Pettersen

Marianne ser også nytteverdien i lærings- og opplevelsessituasjoner for voksne. For eksempel på guidete turer i regi av utendørsmuseer, der det veksles mellom å gå og lytte.

– På steder der man enten har enkle benkeløsninger uten ryggstøtte eller naturlige helninger vil det være godt å sette seg ned på et rent, tørt og bekvemt sete underveis i omvisninger og under kulturelle innslag.

Ut på tur, aldri sur: Gigseat veier 1 kg og kan enkelt bæres i hånden, også av barn. De gir komfortable sittestillinger der underlaget er ulendt, bratt, hardt, vått eller skittent. Foto: Karoline O A Pettersen

Norsk prisvinner

En av Norges meste kjente eksportartikler innenfor produktdesign er Tripp-Trapp-stolen til Peter Opsvik. Den neste norske, internasjonale møbelsuksessen er kanskje en fleksibel bodøværing, for Gigseat har høstet anerkjennelse i det internasjonale fagmiljøet. Marianne Texmo utdyper avslutningsvis:

– En av de store milepælene for Gigseat var da setet vant to priser under Red Dot Award. Jeg hadde meldt den opp i to klasser siden setet kommer i to versjoner, en med og en uten mulighet for sammenkobling. Jeg klarte ikke å velge hvor den hørte mest hjemme, om det var i klassen for urban arkitektur eller i klassen for utendørsaktiviteter og sportsutstyr. Og så vant den i begge! Dette er en stor anerkjennelse og viser at Gigseat innfrir viktige krav, ikke bare innen design, men også når det gjelder bærekraft, universell utforming og fysisk kvalitet.

Del dette innlegget

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Les også

Podkast fra barnebokdagen i Bibliotekenes Hus

Den 25. september arrangerte vi barnebokdag for 150 barne- og skolebibliotekarer. Nå kan du høre smakebiter fra noen av forlagene som presenterte bøker den dagen og få tilgang til barnebokhøsten via øret.

Digitale læremidler – hva er hva?

Bruken av digitale læremidler i undervisningen øker stadig, og med det dukker det også opp nye ord vi må forholde oss til. Noen har stålkontroll, mens andre kan oppleve det som vanskelig å få oversikt over mangfoldet av produkttyper og uttrykk. For hva er egentlig forskjellen på en Smartbok og en Unibok? Og hvordan var dette med Brettbok igjen?

DDB digitaliserer danske bibliotek

– De største kommunene kunne helt sikkert gjennomført digitaliseringen selv, men de mindre ville fått problemer med å holde følge, sier Glenn Leervad Bjørnhart, sekretariatsleder for Danskernes Digitale Bibliotek (DDB).