Marie Aubert har oppnådd noe som er få forfattere forunt: å få debutboka si trykt i flere opplag. Foto: Anna Aubert / Oktober forlag

Kan jeg bli med deg hjem?

Underveis i fortellingene skjønner jeg hvor det bærer, at det kommer til å gå til helvete, likevel vil jeg bare lese mer, skriver Ane Drabløs Pettersen om Marie Auberts debutbok.

Innlegget er opprinnelig publisert på Favoritthjørnet som er Biblioteksentralens bok- og filmblogg.

Mange frustrerte forfatterdebutanter opplever at de får lite oppmerksomhet for bøkene sine. Marie Aubert, som i august ga ut novellesamlingen Kan jeg bli med deg hjem, er imidlertid ikke en av disse. Aubert har fått mer omtale enn flere av våre mest kjente forfattere denne høsten, og det med rette. I disse dager trykkes et fjerde opplag av boka.

Debutbok. Kan jeg bli med deg hjem. Bokomslag.

De ni novellene har noe hverdagslig over seg, de handler om helt vanlige mennesker, om enn med diverse egenskaper jeg ikke misunner dem. Det handler om hvordan relasjoner fungerer, eller i mange av tilfellene, ikke fungerer i det hele tatt. Hvorfor oppfører vi oss som vi gjør?

«I denne boka er det kort vei fra lengsel til skamløshet og videre til overtramp», heter det i baksideteksten. Og overtrampene som begås fører igjen til skam. Vi møter mennesker som skammer seg over tvilsomme hendelser i fortiden, over forsøket på å kysse kjæresten til sin gravide bestevenninne, over stygge løgner, over å klapse til sitt eget barn så hun faller bakover og dunker hodet i veggen. Tvil, anger og skamfølelse går som en rød tråd gjennom novellesamlingen og gjør den til en tidvis ubehagelig leseopplevelse. For disse menneskene, som det på mange måter er lett å kjenne seg igjen i, har noe til felles: De går over streken. De sier ting man ikke skal si, gjør ting man ikke skal gjøre, de klarer ikke å beherske seg. Og underveis i fortellingene skjønner jeg hvor det bærer, at det kommer til å gå til helvete. Men likevel vil jeg bare lese mer. Som så mange andre denne høsten.

Vil du ha en smakebit? En av novellene, Carla, ligger tilgjengelig på nettsidene til Oktober forlag.

Ane Drabløs Pettersen
markedskonsulent, Biblioteksentralen
adp@bibsent.no

Del dette innlegget

Tjenestedesign skal gi folk en enda bedre opplevelse av biblioteket

Hun har lang og solid erfaring med store digitale prosjekt og har blant annet jobbet for Microsoft med fokus på brukeropplevelser. Tjenestedesigner Katrine Svela er Biblioteksentralens nye ressurs og skal hjelpe bibliotekene med å skape gode opplevelser for både ansatte og brukere.

3 ungdomsromaner om kjærlighet

Det er ikke vanskelig å leve seg inn i ungdommens lengsler og savn i disse dager der en fest kan bety fordømmelse og et kyss føles forbudt. Aud Kristine i Biblioteksentralen har derfor plukket ut tre romaner der du i alle fall kan lese om sitrende forelskelse og komplisert kjærlighet. Og det uavhengig av om den du elsker er gutt eller jente!

Bokdagene arrangeres i høst som podkast

Bokdagene våre er en populær tradisjon som vi elsker å arrangere, men i høst kan vi ikke samle bibliotekarer fra mange forskjellige bibliotek i huset vårt. Til det er situasjonen med korona og smittespredning for alvorlig. I stedet lager vi bokdagene som podkast.