Marie Aubert har oppnådd noe som er få forfattere forunt: å få debutboka si trykt i flere opplag. Foto: Anna Aubert / Oktober forlag

Kan jeg bli med deg hjem?

Underveis i fortellingene skjønner jeg hvor det bærer, at det kommer til å gå til helvete, likevel vil jeg bare lese mer, skriver Ane Drabløs Pettersen om Marie Auberts debutbok.

Innlegget er opprinnelig publisert på Favoritthjørnet som er Biblioteksentralens bok- og filmblogg.

Mange frustrerte forfatterdebutanter opplever at de får lite oppmerksomhet for bøkene sine. Marie Aubert, som i august ga ut novellesamlingen Kan jeg bli med deg hjem, er imidlertid ikke en av disse. Aubert har fått mer omtale enn flere av våre mest kjente forfattere denne høsten, og det med rette. I disse dager trykkes et fjerde opplag av boka.

De ni novellene har noe hverdagslig over seg, de handler om helt vanlige mennesker, om enn med diverse egenskaper jeg ikke misunner dem. Det handler om hvordan relasjoner fungerer, eller i mange av tilfellene, ikke fungerer i det hele tatt. Hvorfor oppfører vi oss som vi gjør?

«I denne boka er det kort vei fra lengsel til skamløshet og videre til overtramp», heter det i baksideteksten. Og overtrampene som begås fører igjen til skam. Vi møter mennesker som skammer seg over tvilsomme hendelser i fortiden, over forsøket på å kysse kjæresten til sin gravide bestevenninne, over stygge løgner, over å klapse til sitt eget barn så hun faller bakover og dunker hodet i veggen. Tvil, anger og skamfølelse går som en rød tråd gjennom novellesamlingen og gjør den til en tidvis ubehagelig leseopplevelse. For disse menneskene, som det på mange måter er lett å kjenne seg igjen i, har noe til felles: De går over streken. De sier ting man ikke skal si, gjør ting man ikke skal gjøre, de klarer ikke å beherske seg. Og underveis i fortellingene skjønner jeg hvor det bærer, at det kommer til å gå til helvete. Men likevel vil jeg bare lese mer. Som så mange andre denne høsten.

Vil du ha en smakebit? En av novellene, Carla, ligger tilgjengelig på nettsidene til Oktober forlag.

Ane Drabløs Pettersen
markedskonsulent, Biblioteksentralen
adp@bibsent.no

Del dette innlegget

Digitale læremidler – hva er hva?

Bruken av digitale læremidler i undervisningen øker stadig, og med det dukker det også opp nye ord vi må forholde oss til. Noen har stålkontroll, mens andre kan oppleve det som vanskelig å få oversikt over mangfoldet av produkttyper og uttrykk. For hva er egentlig forskjellen på en Smartbok og en Unibok? Og hvordan var dette med Brettbok igjen?

DDB digitaliserer danske bibliotek

– De største kommunene kunne helt sikkert gjennomført digitaliseringen selv, men de mindre ville fått problemer med å holde følge, sier Glenn Leervad Bjørnhart, sekretariatsleder for Danskernes Digitale Bibliotek (DDB).

Har du husket å fornye de digitale lisensene?

Mange av de digitale lisensene som skolene bruker, må fornyes før hvert skoleår. Dette betyr at dersom skolen din benytter lisenser i dag som dere ønsker å beholde også neste skoleår, er det på tide at disse fornyes.