Illustrasjonsbilde: copyright, Shutterstock / Irina Opachevsky
Illustrasjonsbilde: copyright, Shutterstock / Irina Opachevsky

Krimvåren 2017

5 krim- og spenningsbøker å glede seg til.

Forlagene hevder stadig at de vil redusere antallet krimutgivelser, men med foreløpig 80 bøker på oversikten over vårens krim, skulle påskekrimmen (samt lese-på-sengen-krimmen, t-bane-krimmen og holde-i-venstre-hånd-mens-man-rører-i-sausen-krimmen) være reddet.

Vårlisten domineres gjerne av de oversatte titlene, men i 2017 kommer også mange norske forfattere med ny bok i løpet av årets første måneder. Jo Nesbø har vel de fleste fått med seg, men også Jan Boris Stene, Jørgen Brekke, Kurt Aust, Terje Bjøranger, Øistein Borge, Frode Granhus, Lars Mæhle, Geir Tangen, Eystein Hanssen, Gunnar Kopperud, Frode Eie Larsen, Eirik Husby Sæther, samt debutantene Gunnar F. Klinge og Christian René Wold – for å nevne noen – er med blant vårens utgivelser.

Kvinne blant menn

Bare menn? Nei, en norsk kvinne kommer med kriminalroman denne våren, og får dermed som eneste nordmann bli med i listen: Agnes Lovise Matre. Skinnet bedrar er planlagt utgitt i slutten av mai, og blir lansert som hennes debut som kriminalforfatter. Men da «Kledd naken», Matres forrige utgivelse, utkom i pocket i fjor hadde den fått ny undertittel: kriminalroman. Og det er i det samme landskapet hun beveger seg nå. I det tilsynelatende idylliske bygdesamfunnet, der det ulmer under overflaten. En seksåring blir observert traskende i pysjamasen langs hovedveien. Det er storesøsteren som melder gutten savnet, faren har ikke oppdaget at han er forsvunnet. Har noen tatt ham?

Når virkelighetsoppfatningen rakner

I mars kommer Aller siste utvei (La última salida), thrilleren som er spådd å bli argentinske Federico Axat internasjonale gjennombrudd. Ted McKay har alt han ønsker seg i livet, da han får diagnosen uhelbredelig hjernesvulst. Han bestemmer seg for å ta sitt eget liv. Man akkurat da han skal til å trekke av, ringer det på døren, og han får et tilbud: Hvorfor ikke heller ta livet av to menn som enten fortjener det eller som ønsker å dø? For så å bli drept selv? Et slags selvmord etter kjedebrev-metoden? Ted tenker at det vil være lettere for familien å leve med at han ble drept enn at han begår selvmord. Men etter å ha utført oppgaven sin, begynner virkelighetsoppfatningen hans å rakne …

Why-done-it fra universitetsmiljø

En litterær agent får et uferdig manus i posten. Det heter Speilenes bok (The Book of Mirrors) og er skrevet av Richard Flynn. Han har skrevet om sitt liv som student ved Princeton, og om forholdet han hadde til protesjeen til den berømte professoren Joseph Wieder. I 1987 ble Wieder myrdet i sitt eget hjem, og mordet ble aldri oppklart. Katz mistenker at Flynn med denne boken ønsker å komme med en tilståelse. Men da Katz oppsøker forfatteren, kommer han for sent. Flynn er død av sykdom. Politimannen som etterforsket saken den gangen, vet at han gjorde en dårlig jobb. Han var full og deprimert. Nå er han i ferd med å utvikle Alzheimer, og ønsker å komme til bunns i saken før han blir for syk. E.O. Chirovici er født i Transylvania. Han har tre doktorgrader, i økonomi, kommunikasjon og historie, og solgte over 100.000 av debutromanen sin i Romania da den kom ut. Selv kaller han den en «whydoneit»-roman, fordi han mener det er mer interessant å vite hvorfor noen gjør en forbrytelse, enn hvem som gjorde det. Skal du bare lese en rumensk krim denne våren, må det bli denne!

Italiensk thriller

Den italienske læreren Luca D´Andrea ble den store snakkisen på bokmessa i London 2016, og boken ble solgt til 30 land før den utkom i Italia. Det ondes substans (La sostanza del male) utkommer på norsk i slutten av februar. Jeremiah Salinger jobber med dokumentarfilm. I New York møter han sin tilkommende, Anneliese Mair. Hun er fra Syd-Tyrol, på italienske Alto Adige. Sammen med henne og datteren reiser han til hjemstedet hennes, den lille fjellandsbyen Siebenhoch, som ligger på den østerrikske siden. Mens de er der, får Salinger bli med for å dokumentere en redningsaksjon, men noe går fryktelig galt og han er den eneste som overlever. Fjellandsbyen blir et gåtefullt bakteppe i denne litterære thrilleren, som har blitt sammenlignet med Vindens skygge av Carlos Ruiz Zafón.

Humorkrim fra den irske landsbygda

At Graham Norton kan være morsom på TV, vet vi. Men kan han skrive lun humoristisk krim i sjangeren «Med hjartet på rette staden» møter «Agatha Christie»? Det meste sover i den bortgjemte lille landsbyen Duneen, men når beinrester av et mennesker blir funnet på en bondegård, får lensmann PJ Collins sin første kriminalsak. Den akk så overvektige og saktegående politimannen må løfte på teppet over beboernes mange hemmeligheter. Jordfast (Holding) har allerede utkommet og blir nok dermed den første som får bli med meg på t-banen hjem.

Du finner en oversikt over bøkene som er nevnt i denne artikkelen, samt flere andre av vårens krimutgivelser, i BS-katalogen, uke 3 2017 («Vårens krim og spenning») på Biblioteksentralens hjemmesider. Der kan du enkelt bestille bøkene til skole eller bibliotek.

Del dette innlegget

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Les også

Libry Assist: Et unikt verktøy utviklet til Deichman

Alle bøkene i Oslos nye hovedbibliotek er satt opp på hyllene med hjelp fra det nyutviklede mobile og digitale verktøyet Libry Assist. Prosjektet og utviklingssamarbeidet med Deichman representerer en ny måte å jobbe med produktutvikling for Biblioteksentralen.

martin-kristoffer-bråthen-og-elise-conradi

Ut av filterboblene

Bibliotekenes digitale tjenester for opplevelser og kunnskapsformidling bør bygge på andre verdier enn de som styrer Amazon eller Netflix. Koronakrisen har gjort det tydeligere at bibliotekene må finne sin rolle i det digitale landskapet, mener Martin Kristoffer Bråthen og Elise Conradi.