Foto: illustrasjonsbilde, copyright: Dainis / Shutterstock
Foto: illustrasjonsbilde, copyright: Dainis / Shutterstock

Lære gjennom å gjøre

Makerspace har inntatt landet, og bibliotekene har blitt en arena for kreativitet og skaperglede.

– Jeg er helt frelst når det gjelder makerspace. Jeg har sett folk le, få aha-opplevelser og sett ungdommer i dyp konsentrasjon. Jeg har sett alle fordelene med makerspace, konstaterer Marika Alneng. Hun er makerutvikler, litteraturviter og bibliotekpedagog ved Stockholms bibliotek, Hässelby gård. Alneng var å treffe på Tr*ffpunkt-konferansen 2016.

Hva er makerspace?

Ifølge makerutvikleren er det ikke helt soleklart hva makerspace er. Det finnes ingen egen definisjon, men det kan sies å være et samarbeidsprosjekt hvor man lærer å utforske, dele erfaringer, kunnskap og utveksle ideer. Makerspace er dynamisk og formes og forandres etter de personene som deltar, samt de behov som finnes og oppstår. Det er en type folkeverksted hvor unge og eldre kan møtes.

Marika Alneng snakket om makerspace på Tr*ffpunkt 2016, og la vekt på at du kan begynne med noe enkelt. Det eneste du trenger er plass. Foto: Privat

De fleste forbinder makerspace med 3D-skrivere og laserkuttere, men det kan like godt være i småskalaformat med symaskin, penn og papir, eller lego. Det er mer tankegangen om å skape noe, som er kjernen i makerspace.

– Virksomheten er ikke begrenset til bare elektronikk og teknikk, men omfatter alle praktiske og kreative uttrykk. Her står nysgjerrighet i fokus. Makerspace er et ganske åpent begrep, men det forutsetter plass, en plass som er åpen for alle, mener Alneng.

Virksomheten er ikke begrenset til bare elektronikk og teknikk, men omfatter alle praktiske og kreative uttrykk.

Hvorfor på biblioteket?

– Et spørsmål som ofte reises er hvorfor et bibliotek bør ha makerspace, og da finnes det flere gode argumenter. En god grunn er at vi jobber med læring. Vi skal blant annet fremme interessen for utdannelse og litteratur. Vi bibliotekarer skal spre leseglede og kunnskap. Ideen om folkeopplysning står fremdeles godt, like godt som den gang biblioteket ble grunnlagt. Kunnskap og utdannelse i vår samtid skjer dog på litt andre måter enn de gjorde før. Vi bør være åpne for nye ideer og justere metodene våre, mener hun.

Kunnskap og utdannelse i vår samtid skjer dog på litt andre måter enn de gjorde før. Vi bør være åpne for nye ideer og justere metodene våre.

– Demokratioppdraget er også en grunn til å jobbe med makerspace på biblioteket. Om vi ser på ungdommer i dag, ser de på Youtube når de skal lære seg noe nytt. De lærer på helt andre måter. Det er heller ikke lenger gitt hvem som er eksperten i alle situasjoner. Vi har jo en tradisjon med at vi formidler bøker med ekspertens kunnskap, men i en skapende sammenheng, utveksler vi ideer. Vi demokratiserer teknikken. Vi deler ikke bare bøker, men også kunnskap og verktøy, forteller makerutvikleren.

Ingen forkunnskap

Makerspace senker terskelen for å ta i bruk ny teknologi. Man trenger ingen forkunnskaper, og veien blir til mens man går. Bevegelsen oppsto på midten av 2000-tallet og i Europa er det i dag 21 land som har makerspace på biblioteket.

Vi løfter kunnskap og læring opp på et nytt nivå uten at det blir et lekerom, men det skal være en leken måte å lære på.

– Dette er fremtiden. Bøker er vår kjernevirksomhet, men vi ser nå at det finnes flere måter å lære på. Vi løfter kunnskap og læring opp på et nytt nivå uten at det blir et lekerom, men det skal være en leken måte å lære på. Biblioteket skal være en fasilitator, vi skal tilrettelegge. Kunnskap og læring vil alltid ligge i bunnen, men leseglede kan skapes på flere måter. Jeg har opplevd hvordan makerspace har økt selvtilliten hos barn og unge. Mange barn er praktikere, og liker å jobbe med hendene for å forstå ting, og makerspace kan være inngangen til leseglede.

Gratis og tilgjengelig

Flere bibliotek har etter hvert fått 3D-skrivere, og samarbeider både med skoler og kulturskoler. Terskelen for å ta i bruk ny teknologi er senket og interessen er stor.

All kompetanse som barn og unge lærer utenfor skolen bør kunne løftes. Det er kompetanse som kanskje kan havne på en CV en dag.

– Biblioteket er gratis og tilgjengelig for alle. Her får man tilgang til verktøy som de færreste har anledning til å kjøpe selv. Her kan man dele ideer og engasjement. All kompetanse som barn og unge lærer utenfor skolen bør kunne løftes. Det er kompetanse som kanskje kan havne på en CV en dag. Lære gjennom å gjøre, er vårt biblioteks motto, og det har vært en suksess, avslutter Marika Alneng.

Se også: BS Eurobib har flere produkter som hjelper deg med å komme i gang med makerspace eller skaperverksted på biblioteket.

Del dette innlegget

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Les også

Nyheter til skolestart hos BS Undervisning!

Flere forlag og leverandører har laget nye og oppdaterte produkter til skolestart og fagfornyelsen. Både trykt og digitalt. Produktene er på vei inn i BS Undervisnings nettbutikk, og flere ligger der allerede. Du finner dem ved å søke med ISBN

Libry Assist: Et unikt verktøy utviklet til Deichman

Alle bøkene i Oslos nye hovedbibliotek er satt opp på hyllene med hjelp fra det nyutviklede mobile og digitale verktøyet Libry Assist. Prosjektet og utviklingssamarbeidet med Deichman representerer en ny måte å jobbe med produktutvikling for Biblioteksentralen.