Illustrasjonsfoto: copyright,  Peshkova/Shutterstock.com
Illustrasjonsfoto: copyright, Peshkova/Shutterstock.com

Lettlest på engelsk

5 gode bøker for ungdom og unge voksne som mange kan lese.

I vrimmelen av engelskspråklige utgivelser kan det være en utfordring å finne lettleste bøker til ungdom og voksne. I følge foreningen Leser søker bok viser en undersøkelse at en av tre voksne sliter med å få med seg innholdet i en vanlig tekst. Flere står nok overfor ytterligere utfordringer når teksten i boka er på engelsk. Det er derfor viktig å finne gode, lettleste bøker som engasjerer.

Heldigvis finnes det en rekke bøker med enkel tekst som er tilpasset et voksent publikum. For selv om en bok er lettlest, trenger det ikke å gå utover den litterære kvaliteten. Bøkene i denne oversikten er enkle å lese, og de fleste er på 100–150 sider. De henvender seg derimot ikke til de helt uerfarne leserne som trenger noen få linjer per side.

Gripende om vennskap og sorg

Phil Earle har tidligere skrevet den humoristiske barnebokserien Storey Street som har blitt godt mottatt i England. Hans siste utgivelse, Mind the Gap (2017), er en følelsesladet ungdomsroman om unggutten Mikey. Da faren hans dør, klarer ikke Mikey å uttrykke eller fordøye sorgen som han bærer på. Det er også historien om Mikeys venn som desperat forsøker å hjelpe ham gjennom sorgen. Boka er utgitt på Barrington Stoke, et britisk forlag som spesialiserer seg på lettleste bøker. Grunntanken i forlagets utgivelser er at bøkene skal ha god skrift og være trykket på kvalitetspapir, noe som forbedrer lesbarheten. Romanene fra Barrington Stoke er korte og skrevet av kjente forfattere.

Britisk landsbykrim

Britiske Ann Cleeves er et kjent navn for krimelskere, og hun har tidligere vunnet Dagger-prisen for romanen Raven Black. I Too Good to be True (2016) treffer vi kriminalinspektør Jimmy Perez som mange vil kjenne igjen fra Cleeves’ Shetland-serie. Den unge læreren Anna Blackwell blir funnet død i hjemmet sitt, og politiet tror at det dreier seg om et selvmord eller en tragisk ulykke. Tross alt er Stonebridge en rolig landsby der det aldri skjer et eneste drap. Jimmy Perez blir satt på saken, etter at hans ekskone Sarah ber ham om å undersøke dødsfallet nærmere. Ryktene vil ha det til at Sarahs nye ektemann, Tom, har hatt en affære med Anna. Kan Tom ha noe å gjøre med Annas død? For Perez peker alt i retning av drap og ikke selvmord. Denne krimromanen utkommer i serien Quick Reads, som er en bokserie skrevet på initiativ fra den britiske foreningen The Reading Agency. Formålet med Quick Reads er å vise at litteratur kan være for alle, og hvert år tar foreningen initiativ til å få kjente forfattere til å skrive lettleste bøker som holder høy litterær kvalitet.

Les også: Guardian om Quick Reads

Actionfylt amerikansk pageturner

Cross Kill. Bøker på engelsk.

Etterforsker og psykolog Alex Cross fra Washington D.C. Metropolitan Police er hovedpersonen i mange av Pattersons krimromaner, og han er også i førersetet i Cross Kill (2016). Gary Soneji har vært død i over ti år. Alex Cross så han dø. Men en dag blir Cross vitne til at Soneji skyter partneren sin. Er han fortsatt i live? Eller er det noe enda mer uhyggelig som er i ferd med å skje? James Patterson er ikke en forfatter som lider av skrivesperre. Han har skrevet hundrevis av bøker for voksne og barn og i 2015 hadde han hele 36 romaner liggende inne på bestselgerlista til New York Times. Hans siste prosjekt er bokserien BookShots, som Cross Kill er en del av. Dette er en serie med korte, actionfylte og lettleste krimhistorier som kan leses på noen timer. Målet er å treffe lesere som har lagt vekk bøkene til fordel for tv, pc-spill og sosiale medier samt personer som ikke leser bøker i det hele tatt. Alle titlene i BookShots-serien er på under 150 sider, og forlaget Little Brown har planer om å utgi to bøker fra serien hver måned.

Kjærlighet i pittoreske omgivelser

Paris for One. Bøker på engelsk.

Paris for one (2016) handler om 26 år gamle Nell, som ikke er av den eventyrlystne typen. Men når kjæresten avlyser en romantisk tur til Paris på kort varsel, bestemmer hun seg for å reise alene. Og det skal vise seg at oppholdet i den franske hovedstaden snur opp ned på Nells tilværelse. Jojo Moyes skrev opprinnelig Paris for one som et bidrag til lettlestserien Quick Reads. I denne samlingen har historien fått følge av 10 andre noveller fra den bestselgende forfatteren.

Kritikerrost oppvekstroman

Bøker på engelsk.

Til slutt en moderne klassiker: The House on Mango Street ble utgitt for første gang i 1984 og er historien om Esperanza Corda – en ung meksikansk jente som vokser opp i et latinsk område i Chicago. For Esperanza er Mango Street et øde landskap av betong og slitne leiegårder hvor hun lærer livets harde realiteter om klasse, kjønn, raseskille og seksualitet. Sandra Cisneros er en amerikansk forfatter og poet. Tanken hennes med denne boka var å skrive en roman med et lyrisk språk, samtidig som den er så enkel at lesere i alle aldre kan ha glede av den. Boka har blitt oversatt til en rekke språk.

Flere tips til lettleste bøker på engelsk

Archer, Jeffrey: Four Warned

Bingham, Harry: Dead Simple

Coleman, Rowan: Looking for Captain Poldark

Dowswell, Paul: Wave

Doyle, Roddy  Dead Man Talking

Mary Hoffman: Tilt

McGowan, Anthony: The Fall

McNab, Andy: On the Rock

Parks, Adele: Happy Families 

Patterson, James: Black & Blue

Patterson, James: Break Point

Patterson, James: Heist

Pratt, Non: Unboxed

Les også innlegget Lettlest på engelsk

Forslag til klassikere på engelsk

Ernest Hemingway: The Old Man and the Sea

S.E. Hinton: The Outsiders

Morrison, Toni: Sula

Orwell, George: Animal Farm

Poe, Edgar Allan: The Tell-Tale Heart and Other Tales

Del dette innlegget

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Les også

God jul!

Kjære alle i bibliotek og skole, takk for ekstraordinær innsats i 2020!

Digital lesefest

50.000 lesere har i høst brukt BookBites-appen aktivt minst én gang i måneden. Nesten 10.000 lesere er innom appen på daglig basis og den daglige leseøkten varer i gjennomsnitt 37 minutter per bruker. Det er klart for å summere opp året 2020.