Arbeidsveien til NBTs sjåfører på Jæren er vakker når himmelen byr opp til fest.
Arbeidsveien til NBTs sjåfører på Jæren er vakker når himmelen byr opp til fest. Foto: Sigve B. Rasmussen

Livreddende transport

På Jæren kjører bilene til Norsk bibliotektransport for bedre helse. Bokstavelig talt.

Siden 2002 har Norsk bibliotektransport (NBT) fraktet bøker til og fra landets biblioteker for at lånerne skal få låne og lese akkurat den boken de ønsker å lese, uavhengig av hvor i landet boken befinner seg. Fjernlånsordningen, og rutestrukturen som er bygget opp rundt denne, er derfor selve grunnmuren i virksomheten.

En slik rutestruktur er det ikke mange transportselskaper forunt å ha, og NBT har siden starten utvidet virksomheten til å omfatte stadig nye områder innenfor logistikk. Da Helse Stavanger utlyste en konkurranse for intern transport av biologisk materiale, leverte NBT inn et tilbud – og vant.

Verditransport i ordets rette forstand

– Det er et stort og viktig oppdrag. Ikke bare for NBT og Helse Stavangers samarbeidspartnere, men også for samfunnet og innbyggerne, sier Sigve B. Rasmussen. Han er prosjektleder i NTB, til vanlig med kontorplass i Oslo, men med hjemmeadresse Sandnes. Siden tidlig høst har han jobbet med å etablere den nye virksomheten. Da hjelper det å kjenne regionen godt.

– Oppdraget vårt går ut på å hente biologiske prøver og materiale hos 150 legekontor over et geografisk område som strekker seg fra Boknafjorden i nord, til Hauge i Dalane i sør hver dag. Vi skal levere legemidler og apotekproduserte varer til legesenter og helseinstitusjoner i det samme området.

Da de ansatte i Bibliotekenes Hus ble orientert om det nye prosjektet i en intern melding, gikk det et lite sus gjennom lokalene. Det var lett å bli rørt. Oppdraget oppleves som sterkt og meningsfylt.

– Vi kjører ut legemidler som skal hjelpe mennesker som har tatt tøffe valg på veien ut av rusmisbruk. I tillegg transporterer vi sondemat, dialyse og legemidler som gjør det mulig for pasienter i alle aldersgrupper å bo i sitt eget hjem, eller hos familien sin, i stedet for på sykehus, sykehjem og andre helseinstitusjoner. Dette er verditransport i ordets rette forstand.

Sigve B. Rasmussen har vært prosjektleder for oppstart av samarbeidet med Helse Stavanger. Foto: Privat.

Lamslått og glad

NBT var ikke helt ukjent med å kjøre helserelatert gods. Selskapet transporterer biologisk materiale i forbindelse med Helseundersøkelse Nord-Trøndelag (HUNT).

– Da NBT fikk tildelt oppdraget fra Helse Stavanger i slutten av september, var det en litt overrasket og lamslått, men veldig glad gjeng som umiddelbart satte i gang den svært omfattende prosessen det er å bygge en organisasjon i en ny by.

– De rette medarbeiderne skulle rekrutteres. De rette biltypene for oppdraget bestilles. Kontorer og lagerlokaler måtte på plass. Rutestruktur skulle utarbeides og testes. Fremdriftsplaner og milepæler. Det var bare å brette opp ermene.

En herlig gjeng er klare for oppdrag: Harald, Lena (oppdragsleder), Steinar, Christine, Bård, Vidar og Kjetil.

Original rekruttering

Rekrutteringen av medarbeidere ble gjort gjennom eget nettverk og sosiale medier, for å få akkurat de profilene som var ønsket til oppdraget: selvgående, høy arbeidsmoral, glimt i øyet – for å nevne noe.

– Det ble jackpot på første forsøk, og en svært motivert gjeng møttes til treningsleir i selskapets nye lokaler på Sola siste uken i november, uken før oppdragstart. Alle aspekter ved oppdraget ble gjennomgått og diskutert, ruter ble prøvekjørt og vurdert og prøvekjørt igjen.

– Mandag 3. desember startet vi oppdraget og dersom man ser bort fra noen spennende timer første dag, da teori ble til praksis, og virkeligheten var litt mer komplisert enn på papiret, ble oppstarten god. Samarbeid, lagånd og godt humør kommer man langt med.

Les også: Sikker posthåndtering

Del dette innlegget

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Les også

Libry Assist: Et unikt verktøy utviklet til Deichman

Alle bøkene i Oslos nye hovedbibliotek er satt opp på hyllene med hjelp fra det nyutviklede mobile og digitale verktøyet Libry Assist. Prosjektet og utviklingssamarbeidet med Deichman representerer en ny måte å jobbe med produktutvikling for Biblioteksentralen.

martin-kristoffer-bråthen-og-elise-conradi

Ut av filterboblene

Bibliotekenes digitale tjenester for opplevelser og kunnskapsformidling bør bygge på andre verdier enn de som styrer Amazon eller Netflix. Koronakrisen har gjort det tydeligere at bibliotekene må finne sin rolle i det digitale landskapet, mener Martin Kristoffer Bråthen og Elise Conradi.