Lån et nettrett med lånekortet ditt på en–to–tre!
Lån et nettrett med lånekortet ditt på en–to–tre! Foto: Hublet Oy, illustrasjonsbilde.

Morsomt og trygt med nettbrett i biblioteket

– Publikum er veldig fornøyd, alt som er nytt er gøy. Nettbrettene står i barneavdelingen og det faller seg naturlig for ungene å bruke dem. De er overhodet ikke redd for å trykke på ting, sier Anders Futtrup. Han er fagansvarlig i publikumsavdelingen på Skien bibliotek, som har brukt nettbrettene i Hublet-løsningen siden høsten 2018.

Hublet er kort fortalt en selvbetjent utlånsautomat for nettbrett. Bibliotekbrukerne låner brettene direkte fra automaten og kan sitte akkurat hvor de vil i lokalet med brettene – noe som appellerer både til store og små. Biblioteket får et trygt verktøy til å formidle digitale tjenester uten å måtte bruke mye tid på administrasjon eller reservasjoner.

Kort om Hublet

• Hublet er et fleksibelt alternativ til publikums-pc-er. Den er designet av det finske selskapet Hublet Oy for å gjøre utlån av nettbrett så brukervennlig og lite tidskrevende som mulig.
  • Hubletene er enkle å komme i gang med for brukerne og krever minimal opplæring for ansatte på biblioteket.
  • Universitetsbiblioteket i Stavanger var først ut med Hublet i Norge i 2017. Hublet ble lansert i Finland i siste halvdel av 2016.
  • Hublet kan inneholde 3 eller 6 Samsung-nettbrett, og automaten låser, lader, oppdaterer og samler nettbrettene på ett sted.
  • Lånerne bruker lånekortet sitt for å låne et brett – og eventuelt pinkode. (Merk at Skien bibliotek som er intervjuet i artikkelen har valgt å ikke bruke pinkode i tillegg til lånekort fordi målgruppen er barn.)
  • Hublet-brettene kan brukes til å formidle bibliotekets elektroniske samlinger, til å venne publikum til digitale tjenester, til læring og kurs.
  • I Norge forhandles Hublet av Biblioteksentralen.
Anders Futtrup er fagansvarlig i publikumsavdelingen på Skien bibliotek, som har tatt Hublet-brettene i bruk i forbindelse med et digitaliseringsprosjekt på biblioteket. Foto: Privat.

Digital formidling

Hublet er utviklet i Finland og der benyttes nettbrettene både på restauranter, sykehus og bibliotek. I Norge er det foreløpig bare bibliotek som bruker Hublet-brettene. Ett av dem er Skien bibliotek. Hovedbegrunnelsen for å satse på hubletene var et formidlingsbehov.

– Vi var i gang med et større digitaliseringsprosjekt og var interessert i nye verktøy til lånerne. Vi var i utgangspunktet ute etter noe som kun rettes mot barn og unge, og der har den innfridd, sier Anders Futtrup.

– Hos oss står nettbrettene i barneavdelingen og er populære til utlån. Det er i all hovedsak barn i barneskolealder som bruker dem. De setter seg ned i kriker og kroker og spiller spill og ser på Youtube.

Tilpassing til flere målgrupper

Futtrup og kollegaene hans planlegger å trekke nettbrettene inn i læring, formidling og arrangement i enda større grad framover.

– Vi skal snart i gang med kodekurs på biblioteket, og da vil vi bruke hubletene som verktøy.

– På sikt ønsker vi å bruke brettene til digital formidling overfor voksne også, for eksempel til Pressreader og annen avislesing, Facebook og nettbank.

Nettbrettene kan du ta med dit du vil i biblioteklokalet, alene eller sammen med en bestevenn. Foto: Hublet Oy, illustrasjonsbilde.

Enkel administrasjon

For de ansatte har innføringen av nettbrett med Hublet gått smertefritt, ifølge Futtrup.

– De ansatte har egentlig liten befatning med daglig bruk av hubletene. Lånerne klarer seg selv, og det er kun én ansatt hos oss som administrerer innholdet.

– Nettbrettene kan lastes med de appene vi måtte ønske og administreres via en nettside. Brettet lades og oppdateres automatisk i Hublet-automaten og er veldig enkel i bruk. For brukerne oppleves det som et helt vanlig nettbrett.

Sjekk ut hubletene på det nye fantastiske hovedbiblioteket i Helsinki:

Godt personvern

Det var viktig for Skien bibliotek at brettene er trygge å bruke både for biblioteket og for lånerne, og her er det stor forskjell på «vanlige» nettbrett og nettbrett i Hublet-løsningen.

– Nettbrettene er låst i automaten og må løses ut ved hjelp av et fysisk lånekort. Vi har vært strenge på at brukerne må ha med seg lånekortet sitt, men om de har glemt eller rotet det bort, så gir vi som regel et nytt. Vår erfaring så langt er at dette fungerer godt, ungene er flinkere til å huske på kortene sine og det er lengre og lengre mellom hver gang noen spør, noe som også er bra.

– Sikkerheten ivaretas også ved at hubletene kun fungerer på bibliotekets trådløse nett og er utstyrt med et sikkert og komfortabelt deksel. I tillegg sletter hubletene all input etter en økt, noe som er veldig bra med tanke på personvern.

Les mer om Hublet på Biblioteksentralens hjemmesider. Her finner du også kontaktinformasjon hvis du ønsker et tilbud til ditt bibliotek.

Del dette innlegget

Ny e-lydbokmodell er i gang

Utlånsappen BookBites, som brukes av en rekke bibliotek til å låne ut digitale bøker, har gjort alle nødvendige tilpasninger for å innføre ny modell for e-lydbøker. Bøkene kan bibliotekene bestille av Biblioteksentralen.

Podkast fra barnebokdagen i Bibliotekenes Hus

Den 25. september arrangerte vi barnebokdag for 150 barne- og skolebibliotekarer. Nå kan du høre smakebiter fra noen av forlagene som presenterte bøker den dagen og få tilgang til barnebokhøsten via øret.