Søk Asset 1 Meny Asset 1
Musiker og sangbokredaktør Ola Bremnes
Foto: Øyvind Arvola. Copyright, Kagge forlag
Vis bildetekst

Nordnorsk sangbok

Dette er første gang jeg blogger om en sangbok, og det er også første gang jeg innrømmer offentlig at jeg er wannabe finnmarking. Det er sånt som skjer etter seks år i fylket, og det hjelper ikke å flytte sørover igjen og ha bodd her i tjue år heller. Nord-Norge er ikke et sted, men en tilstand, skriver Ola Bremnes i innledningen til «Nordnorsk sangbok». Jeg forstår hva han mener.

Dessuten er jeg lidenskapelig korsanger, hobbysanger og gitarklimprer. Ikke så rart at jeg har ventet i spenning på Nordnorsk sangbok. Fra Petter Dass til Moddi altså. Jeg ble ikke skuffet, og finnmarkingene jeg har testet den på ble minst like begeistret som meg.

Ola Bremnes er redaktør, og han har gjort en formidabel jobb. Utvalget er imponerende variert. Her er utdrag fra «Nordlands Trompet», her er rallarviser, skillingsviser og den gamle slageren «Nordlandsnetter». Visesangerne og tekstforfatterne fra 1970-tallet og framover er godt representert. De «selvsagte» sangene er her alle sammen: «Ellinors vise» av Klaus Hagerup og Sverre Kjelsberg, «Folk i husan» av Ole H. Bremnes og Ola Bremnes, «Gula gula» av Mari Boine. I tillegg finner du pop og rock, av artister fra Pussycats til Moddi og Violet Road – sanger du ikke finner i andre bøker.

Foto: copyright, Kagge forlag, utsnitt av omslag

Ola Bremnes har skrevet en fyldig, underholdende og informativ innledning og følger opp med kommentarer til alle sangene. Dette, samt Trym Ivar Bergsmos vidunderlig vakre fotografier, gjør boka til mer enn en vanlig sangbok. Den blir en musikkhistoriebok for landsdelen, og i tillegg en estetisk nytelse. Takk til Kagge forlag for en vakker bok som jeg håper blir en klassiker. Les, syng og nyt, gjerne med gode venner og en gitar!

Innlegget er opprinnelig publisert på Favoritthjørnet som er Biblioteksentralens bok- og filmblogg.

aud-kristine-johnsen

Ta kontakt

Aud Kristine Johnsen
markedskonsulent
aud.kristine.johnsen@bibsent.no
22 08 34 72