Snart mottar alle folkebibliotek og videreående skoler en plakat med oversikt over Norges beste sakprosa etter krigen. Plakaten er  laget av Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening og sendes ut i samarbeid med Norsk bibliotektransport og Biblioteksentralen. Bildet er fra Holmestrand bibliotek, copyright: BS Eurobib.

Norges beste sakprosa

En plakat med oversikt over Norges beste sakprosa og faglitteratur etter 1945 kommer snart til et bibliotek nær deg.

I samarbeid med NRK P2 gjennomførte Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFF) 10 radioprogrammer om norske bøker innen sakprosa og faglitteratur sommeren 2017. Serien fikk navnet Faktasjekken – jakten på Norges beste sakprosa, med Hans Olav Brenner som programleder10 ulike juryer plukket ut 25 bøker i hver kategori, og disse ble stemt over blant 5500 medlemmer i NFF, slik at man stod tilbake med de 10 beste i hver kategori.

En katalog over Norge

– Sakprosabøker om natur, næringsliv, samfunn, historie, kunst, idrett og mennesker som har gjort en forskjell, utgjør en omfangsrik katalog om vårt eget land. Dette er bøker som har formet Norge, sier Sverre Gunnar Haga, kommunikasjonsleder i NFF og prosjektleder for Faktasjekken.

– Med «formet» menes det hvilke bøker som har virket dannende, over tid eller i en gitt situasjon, på befolkningens allmenne bevissthet og gjengse oppfattelse av verden og virkeligheten. Vi ønsker til fulle å vise fram hvilken kraft denne delen av litteraturen representerer, sier Haga og legger til:

– Sakprosa som sjanger er i sterk vekst. De siste årene har en rekke utgivelser innenfor en rekke temaer markert seg som bestselgere og fått et stort publikum.

Sverre Gunnar Haga er kommunikasjonsleder og prosjektleder for Faktasjekken i NFF. Foto: Roberto di Trani

Hyggelig å kunne bidra til at kunnskap deles

I forlengelse av radioprogrammene og kåringene, kommer NFF nå med en plakat som gir deg oversikten over de 10 bøkene med flest stemmer i hver kategori. Plakaten sendes ut til alle landets folkebibliotek (inkludert filialer) og offentlige videregående skoler i et samarbeid med Norsk bibliotektransport og Biblioteksentralen i Bibliotekenes Hus.

– Vi tror og håper mange vil ha gleden av en oversikt over bøkene som ble nominert i Faktasjekken. Og vi håper naturligvis bibliotekene har anledning til å henge plakatene synlig for publikummet sitt, sier Haga.

– Det er hyggelig for oss i Bibliotekenes Hus å bidra til at kunnskap om sakprosa deles på denne måten. Sakprosaen på norsk har vokst seg stor og lesverdig. Den gir oss kunnskap og opplevelse. Og de beste av disse bøkene gir oss ny innsikt, og kan til og med gi oss nye meninger. Biblioteket er den beste arenaen til å formidle disse viktige bøkene, sier Kjartan Vevle, bibliotekfaglig direktør i Biblioteksentralen.

Kjartan Vevle er bibliotekfaglig direktør i Biblioteksentralen. Foto: Biblioteksentralen

Hør: Radioprogrammene i serien Faktasjekken passer vel så godt på mørke vinterkvelder som lyse sommerdager. Hele serien ligger tilgjengelig på NRK Radio.

Del dette innlegget

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Les også

Podkast fra barnebokdagen i Bibliotekenes Hus

Den 25. september arrangerte vi barnebokdag for 150 barne- og skolebibliotekarer. Nå kan du høre smakebiter fra noen av forlagene som presenterte bøker den dagen og få tilgang til barnebokhøsten via øret.

Digitale læremidler – hva er hva?

Bruken av digitale læremidler i undervisningen øker stadig, og med det dukker det også opp nye ord vi må forholde oss til. Noen har stålkontroll, mens andre kan oppleve det som vanskelig å få oversikt over mangfoldet av produkttyper og uttrykk. For hva er egentlig forskjellen på en Smartbok og en Unibok? Og hvordan var dette med Brettbok igjen?

DDB digitaliserer danske bibliotek

– De største kommunene kunne helt sikkert gjennomført digitaliseringen selv, men de mindre ville fått problemer med å holde følge, sier Glenn Leervad Bjørnhart, sekretariatsleder for Danskernes Digitale Bibliotek (DDB).