«Dunkirk» er en av de store Oscar-favorittene, og en av filmene Elin Stavøstrand, som er filmansvarlig i Biblioteksentralen, trekker fram blant høstens filmer på DVD og Blu-ray.
«Dunkirk» er en av de store Oscar-favorittene, og en av filmene Elin Stavøstrand, som er filmansvarlig i Biblioteksentralen, trekker fram blant høstens filmer på DVD og Blu-ray. Foto: copyright, SF Studios

Se opp for disse filmene på DVD og Blu-ray

2017 har så langt vært et år med mange sterke kinofilmer, og flere av disse kommer på hjemmemarkedet i løpet av høsten. Biblioteksentralens egne filmkjennere gir deg her sine beste tips.
Elin Stavøstrand (t.v.) og Aleksander Øverland Berg jobber begge med film i Biblioteksentralen og gleder seg over høstens utvalg på DVD og Blu-ray.

Historiske filmer

Elin Stavøstrand, filmansvarlig i Biblioteksentralen, har merket seg at høstens liste over DVD-utgivelser er svært variert.

– Blant det store utvalget er det en film jeg ikke kommer utenom: Dunkirk av Christopher Nolan. Dette er filmen som har alt – en troverdig og rystende skildring av en av de største operasjonene under andre verdenskrig, en kunstnerisk og filmatisk prestasjon på linje med de beste krigsfilmene fra filmhistorien. Lanseringsdato på DVD er i begynnelsen av desember, akkurat i tide til julesalget – og da nærmer det seg Oscar-utdeling også.

– En annen film med stor historisk relevans er den prisbelønte dokumentaren I am not Your Negro om forfatteren og menneskerettighetsaktivisten James Baldwin, som kom i slutten av september. Den er høyaktuell i disse høyrepopulistiske tider.

Sofistikert grøss

– Jeg må også få nevne Joachim Triers Thelma, som kommer på både DVD og Blu-ray i desember. Her prøver Trier seg på en for ham ny sjanger, den overnaturlige thrilleren, med et veldig godt resultat, må jeg si.

– Det kan for øvrig virke som vi er inne i en trend med gode, samfunnskritiske filmer som lefler litt med grøssersjangeren. I tillegg til Thelma kan nevnes horrorkomedien Get Out, franske Raw og dystopiske It comes at Night, som alle har fått gode anmeldelser.

Animasjon for de yngste

For barn og ungdom er det stort sett animasjonsfilmer som utmerker seg for tiden, forteller Elin.

– Men mange av disse er til gjengjeld nydelige. Your Name er verdt å nevne her, men mitt personlige høydepunkt er japanske Dagen i går («Only yesterday»). Dette er en animeklassiker fra 1991 om bykvinnen Takeo, som besøker slektningene sine på landsbygda. Under besøket begynner minnene å strømme på fra en skjellsettende sommer da hun som liten jente foretok den samme reisen. Og hun begynner å undre seg over hvor hun egentlig hører hjemme. Filmen passer for seere i alle aldre.

Norske barneperler

– Blant de få spillefilmene for barn som kommer på tampen av 2017 er det gledelig å konstatere at de beste er norske. Her vil jeg trekke frem perlen Oskars Amerika, om det uvanlige vennskapet mellom ensomme Oskar og bygdeoriginalen Levi.

– Så må vi ikke glemme Snekker Andersen og Julenissen, da – bedre julestemning får vi vel ikke, avslutter Elin.

Politisk aktivisme og menneskerettigheter

Aleksander Øverland Berg jobber med katalogisering og klassifisering i Biblioteksentralen, med film som spesialfelt. Han er også ansvarlig for å velge filmer til tjenesten Emner i skjønn unge voksne og voksne. I likhet med Elin nevner han «I am not Your Negro»som en av filmene han ser mest frem til i høst.

– Jeg er opptatt av historie og mener at dette er en viktig film. Ut fra klippene jeg allerede har sett tror jeg at det er en sterk historie, fortalt på en særegen måte. Samuel L. Jackson leser den opprinnelige teksten skrevet av James Baldwin, og det i seg selv gjør at jeg gleder meg til denne.

– Jeg har også store forventninger til den finske Oscar-kandidaten Tom of FinlandFilmen er et portrett av Touko Laaksonen, en dekorert offiser, kunstner og forkjemper for homofiles rettigheter i etterkrigstiden.

– Dette synes å være en vakkert fortalt historie om en uvanlig mann. Norske Jakob Oftebro har dessuten en sentral rolle i filmen, en skuespiller jeg liker veldig godt. Filmen blir utgitt på DVD i starten av desember.

Sterkt om dysfunksjonell familie

28 år gamle Xavier Dolan er en mye omtalt regissør, som trass i sin unge alder allerede har laget flere kritikerroste filmer.

– Jeg ser veldig frem til Dolans It’s Only the End of the World eller «Det er bare verdens undergang» som den heter på norsk. Denne gangen møter vi forfatteren Louis, som vender tilbake til hjembyen etter 12 års fravær. Han må fortelle familien at han er døende, men besøket bringer bitterhet og gamle konflikter til overflaten.

– Han er en mester i å formidle menneskelige følelser, og jeg går ofte og tenker på dem lenge etter at jeg har sett dem. Det er et kunststykke å få til slikt som regissør, etter min mening.

Polsk uhygge og britisk humor

– Den polske thrilleren Jaktsesong er jeg også veldig spent på. Jeg forbinder polsk film med lavmælte fortellinger, men det er sagt at denne har mange spenningselementer og overraskende vendinger, sier Aleksander og legger til:

– Flere kritikere har dessuten påpekt at den er svært visuelt vakker.

«Jaktsesong» skal være klar på DVD i andre halvdel av november. Omtrent samtidig kommer også The trip to Spain på DVD. Dette er film nummer tre i The trip-serien, hvor komikerne Rob Brydon og Steve Coogan legger ut på kulinariske reiser i Europa.

– Dette er herlig, britisk humor for oss som liker god mat og vin, og som lengter tilbake til sol og sommer.

– «The trip to Spain» har ikke fått like gode kritikker som den første filmen i serien, men jeg tror likevel at den vil fungere bra for dem som er glad i denne typen humor.

Underholdning til mørke høstkvelder

Song to song tar filmskaper Terrence Malick for seg musikkbransjen i Austin, Texas. Filmen er allerede utgitt på DVD. Aleksander ser frem til denne hovedsakelig på grunn av rollebesetningen, som består av kjente navn som Michael Fassbender, Rooney Mara, Ryan Gosling og Natalie Portman.

– Denne er nok ganske lettbeint, men det trenger man jo også av og til. Jeg ser for meg at denne passer perfekt en høstkveld etter en lang arbeidsdag, avslutter Aleksander.

Del dette innlegget

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Les også

Libry Assist: Et unikt verktøy utviklet til Deichman

Alle bøkene i Oslos nye hovedbibliotek er satt opp på hyllene med hjelp fra det nyutviklede mobile og digitale verktøyet Libry Assist. Prosjektet og utviklingssamarbeidet med Deichman representerer en ny måte å jobbe med produktutvikling for Biblioteksentralen.

martin-kristoffer-bråthen-og-elise-conradi

Ut av filterboblene

Bibliotekenes digitale tjenester for opplevelser og kunnskapsformidling bør bygge på andre verdier enn de som styrer Amazon eller Netflix. Koronakrisen har gjort det tydeligere at bibliotekene må finne sin rolle i det digitale landskapet, mener Martin Kristoffer Bråthen og Elise Conradi.