Innbyggerne i Sarpsborg kan nå bruke biblioteket sitt fram til klokka ti hver kveld.
Innbyggerne i Sarpsborg kan nå bruke biblioteket sitt fram til klokka ti hver kveld.

Selvbetjent er velbetjent

I det iøynefallende funkisbygget midt i Sarpsborg sentrum har det foregått nyvinning. Hovedbiblioteket i Sarpsborg var nemlig det første store bybiblioteket som begynte med meråpent bibliotek. Med på laget var Bibliotekenes Hus, og fikk som totalleverandør være med på en ny bølge i bibliotek-Norge.

Pionerer

Mye må på plass før man kan begynne med meråpent bibliotek. En må rett og slett tenke litt annerledes om hva et bibliotek skal være for innbyggerne. Det er jo tross alt deres bibliotek, deres felles eiendom, så at de bør kunne ha mest mulig tilgang til biblioteket sitt er naturlig å tenke.

Å tilrettelegge for denne tilgjengeligheten var et pilotprosjekt, både for Sarpsborg bibliotek og Bibliotekenes Hus. Anette Kure, biblioteksjef i Sarpsborg, var spent før første åpningsdag.

– Andre, men mindre filialer hadde jo gjort dette før. Vi var likevel første store bybibliotek som satte i gang med prosjektet. I og med at det var et pilotprosjekt, var det knyttet spenning til mottakelsen hos brukerne, men det har forløpt helt fint. Folk bruker lånekortet til å låse seg inn. Vi har i snitt 17 innlogginger hver dag utenom regulær åpningstid, så dette traff et behov hos brukerne.

anette-kure
Biblioteksjef Anette Kure. Foto: Jens-Chr. Strandos

Suksess like viktig for begge parter

– Bibliotekenes Hus var totalleverandør til dette prosjektet. Det betyr at de var med å formgi hele konseptet, fra omtegning av interiør til nye bibliotekmøbler. De leverte også hele datasystemet og innloggingssystemet, vitale deler i det meråpne konseptet. Vi opplevde veldig god service og oppfølging, både i forkant og etterkant av prosjektet. Siden dette også var et pilotprosjekt for Bibliotekenes Hus, lå det prestisje i få til gode løsninger sammen. Det har vi gjort, og brukerne er superfornøyde. Dette har blitt en fin showcase for Bibliotekenes Hus som hovedleverandør, påpeker Anette.

– Og om vi ser på det totale besøket, også det som er innenfor vanlig åpningstid, er det opp 14 prosent. Det kan virke som om at biblioteket får et løft og får en større bevissthet hos folk gjennom å være mer tilgjengelig.

Meråpent brer om seg

I etterkant av at det ble etablert meråpent bibliotek i Sarpsborg, har andre bibliotek i Norge fulgt på. Dette er både politisk og idealistisk motivert, mener Anette.

– Begrepet «meråpent» reflekterer en høyere servicegrad. At det er et mertiltak heller enn å være en tilleggstjeneste. Begrepet hjelper også å tydeliggjøre at det ikke er et sparetiltak, for det regulære tilbudet med bibliotekarer som veileder og formidler kunnskap finnes fullt ut fortsatt. Brukerne har altså bare fått større tilgjengelighet, man får rett og slett mer bibliotek for hver kommunale krone brukt. Det gleder enhver bibliotekar, og er argumenter som appellerer til alle som driver bibliotek, spesielt i kommunene, hvor man ønsker å strekke skattekronene lengst mulig.

Bibliotekenes Hus har i ettertid levert løsninger for meråpne bibliotek flere steder i landet, mye takket være pioner-arbeidet som ble lagt ned sammen med Sarpsborg bibliotek.

– Vi har vel hatt rundt 15-20 andre bibliotek på studiebesøk, så dette er et konsept som brer om seg. Men det var gøy å være først ute, avslutter Anette.

Les om løsninger for meråpent bibliotek på Biblioteksentralens hjemmesider.

Del dette innlegget

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Les også

Ny e-lydbokmodell er i gang

Utlånsappen BookBites, som brukes av en rekke bibliotek til å låne ut digitale bøker, har gjort alle nødvendige tilpasninger for å innføre ny modell for e-lydbøker. Bøkene kan bibliotekene bestille av Biblioteksentralen.

Podkast fra barnebokdagen i Bibliotekenes Hus

Den 25. september arrangerte vi barnebokdag for 150 barne- og skolebibliotekarer. Nå kan du høre smakebiter fra noen av forlagene som presenterte bøker den dagen og få tilgang til barnebokhøsten via øret.