Trine O. Schøning, biblioteksjef i Bærum. Foto: Sofie Meta. Copyright, Bærum kommune

Suksess i Bærum

I april ble de ikoniske mursteinsrøde dørene atter en gang åpnet hos Bærum bibliotek Bekkestua. Inn med luftige, åpne løsninger, og ut med plasskrevende møbler. Fire måneder har gått siden gjenåpningen, og biblioteksjef Trine O. Schøning får strålende tilbakemeldinger fra ivrige besøkende.
Trine O. Schøning, biblioteksjef i Bærum. Foto: Sofie Meta. Copyright, Bærum kommune

– Folk strømmer til og bruker biblioteket slik vi ønsket at de skulle. Vi har byttet ut reoler, gulv og møbler, og laget nye gruppeområder og scener. Etter flere måneder med planlegging, er det flott å se at vi har truffet, forteller Schøning.

Bærums hovedbibliotek har fått et ansiktsløft av de sjeldne. Lokalet er luftig og åpent, men samtidig fullt av sjel. Den velkjente rødfargen på dørene finner du igjen i publikumsområdene, for å synliggjøre soner for selvbetjening.

– Vi har tatt utgangspunkt i dørene, og spilt på lag med fargen. Resultatet er et tidløst og klassisk bibliotek, med et glimt i øyet, sier biblioteksjefen.

Trine O. Schøning, biblioteksjef i Bærum. Foto: Sofie Meta. Copyright, Bærum kommune

Luftig og plasseffektivt i Bærum

Bærum bibliotek Bekkestua ønsket seg innbydende lokaler det var lett å få oversikt i. Samtidig var det viktig å få plass til en god mediesamling, noe bibliotekets publikum er svært opptatt av. Valget falt på en blanding av lave og høye reoler.

– Du kan vel si at vi har fortettet for å skape rom. De nye reolene gir en åpenhet og en innbydende følelse når du kommer inn, mens veggplassen er utnyttet maksimalt for å romme hele mediesamlingen vår. Likevel fremstår biblioteket som luftigere, forteller Schøning.

De gamle reolene har stått siden 1981. Det var på tide å bytte dem ut, men de nye måtte også tåle tidens tann. Valget falt derfor på holdbare reoler, som var økonomisk og arbeidsmessig forsvarlig når de først skulle renovere.

– Vi har også byttet ut sittemøblene, og gått for funksjonelle modeller vi enkelt kan flytte på for å skape rom. Studiebordene er også blant våre favoritter – alle bordene er laget over samme lest, med ulik dybde og så videre. Alle møblene i de ulike sonene harmonerer med hverandre, og har samtidig et særpreg, sier hun.

Trekker publikum med scener

Schøning trekker fram de nye scenene som sin personlige favoritt. Nå har de tre arrangementssoner i biblioteket – en som er spesielt rettet mot barn, en musikkscene og en som er sentralt plassert i biblioteket og brukes til arrangementer av ulik karakter. Det har blitt en braksuksess.

– De nye sonene er hyppig brukt, og vi har veldig mange arrangementer allerede. Her er det morgenmøter og foredrag, og ikke minst konserter. Vi hadde også besøk av Sidsel Wold på tidsskriftscenen, og da fikk vi fint plass til over 100 mennesker i et område beregnet på 40-50. Sittegruppene blir også brukt til lesing eller til å snakke sammen når ingenting annet skjer der – og det er jo fantastisk, sier hun.

Barne- og ungdomsavdelingen har vært en førsteprioritet for biblioteket. Nå har de fått mer plass, som var sårt tiltrengt. I tillegg har Bærumssamlingen blitt flyttet opp og frem i lyset, og fått plassen den fortjener.

– Publikum gir tilbakemeldinger på at det er innbydende, åpent og lett å finne fram, og vi ser at de trives med å være der. Det nye biblioteket kler Bærum godt, avslutter Schøning.

Les om bibliotekinnredningen på Bærum bibliotek på hjemmesidene til BS Eurobib.

Del dette innlegget

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Les også

Ny e-lydbokmodell er i gang

Utlånsappen BookBites, som brukes av en rekke bibliotek til å låne ut digitale bøker, har gjort alle nødvendige tilpasninger for å innføre ny modell for e-lydbøker. Bøkene kan bibliotekene bestille av Biblioteksentralen.

Podkast fra barnebokdagen i Bibliotekenes Hus

Den 25. september arrangerte vi barnebokdag for 150 barne- og skolebibliotekarer. Nå kan du høre smakebiter fra noen av forlagene som presenterte bøker den dagen og få tilgang til barnebokhøsten via øret.