Bibliotekenes Hus

Søk
Close this search box.

– Vårt største ønske er å få flere til å lese mer

Lasse Nyrup og kollegaene hans ville skape verdens beste digitale leseopplevelse. Resultatet er den prisnominerte appen BookBites.

– Vi tror ikke på myten om at folk ikke lenger har tid til å lese bøker, for undersøkelser viser at vi har tid til å være 1 time og 42 minutter på sosiale medier hver dag, sier Lasse Nyrup, daglig leder i BookBites, og legger til:

– I stedet tror vi det handler om tilgjengelighet. Den fysiske boka lever i beste velgående, men med det digitale formatet kan vi nå nye lesere. Og for en stor og allerede litteraturinteressert gruppe skaper e-boka et fundament for mer lesing via ulike plattformer. I dag har alle en mobil eller en iPad, og vi har den alltid med oss. Det må vi som jobber med lesing og bøker utnytte bedre.

Gjenskap papirbokas fordeler i en digital kontekst

En kritikk av e-bøker har handlet om vår evne til å huske det vi leser. Leseforskere har hevdet at vi konsentrerer oss dårligere når vi leser digitalt enn analogt. Nyrup mener det først og fremst skyldes at de digitale leseverktøyene ikke har vært gode nok:

– Papirboka har eksistert i århundrer, og det har den gjort fordi det er et fantastisk format. Den fysiske boka er helt suveren når det gjelder noe så grunnleggende som å vurdere lengde og størrelse. Før jeg engang har bestemt meg for om boka virker spennende, har jeg allerede – ubevisst – vurdert om den passer for meg. Hvor lang tid vil det ta å lese den, har boka bilder, er kapitlene korte eller lange?

– Den fysiske boka gir dessuten god oversikt og tidsmessige holdepunkter underveis. Når man har lest ferdig et kapittel, for eksempel, vil mange av oss bla det neste kapitlet igjennom for å vurdere hvor lang tid det tar å lese.

Sporer lesedata

For teamet bak Bookbites har det vært avgjørende å kunne gjenskape disse fordelene i en digital kontekst. Nyrup utdyper:

– Hjernen vår trenger å vite hvor lang tid den skal bruke for å holde seg konsentrert. Hvis vi skal være til stede i lesingen vår, er lesetid et sentralt element. Vi har derfor jobbet mye med å gjøre lesetid synlig. Rett og slett fordi vi da leser mer fokusert og husker mer.

– Noe av det nyskapende med BookBites er at vi sporer alle lesedata. Hvor mange minutter du leser, når du leser, hvor fort du leser. Da kan vi også merke alle bøkene med hvor lang tid det vil ta å lese boka for akkurat deg, sier Nyrup, og legger til:

– En annen fordel med den fysiske boka er at den synliggjør framdrift så tydelig. Vi ser og opplever konkret hvordan mengden sider på venstre side etter hvert blir større enn på høyre. Framdrift er viktig for motivasjonen. Det har vi også gjenskapt i appen, og det tror vi ingen har gjort før oss.

Unike hjelpemidler for lesere med lesevansker

Det har også vært viktig å utvikle hjelpemidler for alle som av ulike årsaker sliter med å lese. Grunnene gir seg nesten selv hvis man ønsker å nå nye lesere:

– På verdensbasis regner man med at 10 prosent av befolkningen har dysleksi. For dyslektikere som sliter med at sidene inneholder altfor mye informasjon, har BookBites funksjonen linjefokus. Da leser du én og én linje nedover, all annen tekst forsvinner og du slipper å legge blanke ark over den teksten du ikke leser, slik mange dyslektikere har gjort tidligere, forklarer Nyrup.

– Selv om det ikke er like kjent, fins det også mange lesere som har store utfordringer med å lese svart skrift på hvite sider. Forskningen har kommet fram til at å endre farvebakgrunn hjelper dem betraktelig, men lesere med denne utfordringen har behov for ulike farver. Derfor er det mulig å skifte til 24 ulike farvebakgrunner pluss svart eller hvit.

Fra 0 til 30 leste bøker på 6 måneder

Annen lesestøttende funksjonalitet i appen er å få ord forklart eller oversatt mens du leser, få ord eller hele avsnitt lest opp, endre skrifttype og størrelse, linjeavstand og lysstyrke. Det er derfor ikke uten grunn at Nyrup trekker fram Oliver som et eksempel på en leser som har betydd mye for ham :

– Oliver er en ti år gammel gutt med store uttaleutfordringer. Tidligere leste han aldri bøker, og foreldrene var svært bekymret for hvordan han skulle klare seg videre. Etter 6 måneder med BookBites, har han lest over 30 bøker. Han har fordoblet lesehastigheten sin og redusert feil i lesetester med 90 prosent. Han sitter nå og leser undertekster høyt fra tv’n!

Motivasjon og belønning

Utviklingen av appen har sin bakgrunn i lesing i skolen, og appen har mottatt støtte fra blant annet Undervisningsministeriet i Danmark. Nyrup og kollegaene hans hadde allerede gjort seg viktige erfaringer med barn og ungdom som målgruppe: 

– Før vi startet med BookBites, hadde vi en større lesekampanje for barn og unge bak oss. Noe av det viktigste vi lærte, var at interaksjon og «belønning», eller det som flere omtaler som gamifisering, virker motiverende på målgruppa.

– Derfor har  vi en rekke funksjoner som interagerer med innsatsen din . Når du har lest i tjue minutter «vinner» du en stjerne, for eksempel. Du får også innsikt i din egen lesing og du kan konkurrere med deg selv fordi du ser hvor mange minutter du leste i går, eller forrige uke.

Endomondo-effekten

I Norge utvikles BookBites i første omgang for folkebibliotek, og her har Nyrup flere ganger fått spørsmål om belønning, lesehastighet og antall leste minutter er nødvendig. Voksne lesere trenger vel ikke det? Nyrup trekker fram de populære løpeappene som svar.

– Jeg tror mange vil bli overrasket over i hvilken grad de har et konkurranse-gen. Kjernen i en løpeapp er at den stimulerer konkurranselyst og dopamininsulinet i hjernen. Vi får innsikt i utvikling over tid, og det taler til vår indre lyst om å forbedre oss. Dette er motiverende i seg selv, og det er altså lignende elementer vi bruker i BookBites.

– Man kan trygt hevde at en løpeapp ikke på noen måte gjør selve aktiviteten lettere. Du må forsatt løpe i oppoverbakke i all slags vær. Likevel har løpeapper som Endomondo og Runkeeper fått millioner av mennesker til å mosjonere mye mer. Det hadde vært flott å få til noe lignende for lesing.

Les mer på Biblioteksentralens sider om BookBites: www.bibsent.no/bibliotekprodukter/bookbites

BookBites-appen brukes av bibliotekene i Agder, Innlandet, Nordland, Møre og Romsdal, Troms og Finnmark, Trøndelag, Vestfold og Telemark, Vestland og Viken samt av E-bibliotek for sjøfolk (Sjøfartsdirektoratet). Appen kan lastes ned fra Google Play eller på App Store.

Les også